МВФ все още преразглежда прогнозите си за растеж на Китай

Твърде рано е да се направят точни прогнози за икономическия растеж в Китай и света през 2020 година след избухването на коронавирус. Това каза днес управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от БТА.

МВФ все още преразглежда прогнозите си за растеж на Китай като отчита влиянието на епидемията върху глобалната икономика, каза Георгиева на пресконференция в столицата на Мароко. В Рабат тя обсъжда подготовката на срещите на МВФ и Световната банка, които ще се проведат през октомври 2021 година в Маракеш.

Разпространиха кадри от заразения с вируса китайски град Ухан (ВИДЕО)

МВФ заяви през януари, че очаква глобалният растеж да се ускори от близо 2,9 на сто през 2019 г. до 3,3 на сто през 2020 г. и до 3,4 на сто през 2021 година.

"Все още се надяваме, че ударът ще бъде Ве-образен с рязък спад в Китай и рязък отскок след вирусът бъде овладян", допълни Георгиева.

Управляващият директор на МВФ каза също, че дългът на Аржентина е неустойчив и че тя ще се срещне с аржентинския министър на икономиката Мартин Гусман след два дни, за да обсъди как МВФ може да помогне.

Заболелите от коронавирус в Китай - с 5% повече

СЪМНЕНИЯ ЗА КОРОНАВИРУС: Украинец е под карантина в Стара Загора

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК