Водещ на тазгодишното юбилейно издание е българският актьор Самуел Финци

В памет на жертвите, с минута мълчание започна и 70-ият международен кинофестивал в Берлин. Журито, организаторите и всички участници станаха на крака в памет на загиналите.

ПРЕСТИЖ: Българският актьор Самуел Финци води 70-ото издание на Берлинале (ВИДЕО)

Водещ на тазгодишното юбилейно издание е българският актьор Самуел Финци. Той откри фестивала с реч, в която обърна внимание на свободата, с която хората на стария континент разполагат.

Десетки хиляди се включиха в бдение за жертвите в Ханау

И осъди крайния десен екстремизъм и тероризма, които заплашват демокрацията. 

„Без значение колко същества решават да вървят назад, колко смъртни заплахи отправят те към нашата свобода и демокрация, без значение колко куршума са изстреляни или колко побъркани самотни убийци тероризират нашето отворено общество, политиците трябва да признаят, че ние наистина имаме проблем с дясното. Колкото и да е отровен настоящият климат, няма да приемем това за нормално. Уверявам ви, че всички сте добре дошли на Берлинале, тук, в Берлин. Защото този град ще остане свободен от предразсъдъци”, заяви Самуел Финци.

Самуел Финци ще води и церемонията по раздаване на наградите "Златна мечка".  

Берлинале е срещу насилието и расизма, заяви и директорът на форума Мариет Рисенбек. „Берлинале означава свобода, толерантност и гостоприемство. Искаме да ви помолим да станете, за да възпоменем жертвите”, заяви тя.

Още на червения килим звездите показаха съпричастност към различните националности, хващайки се за ръце пред обективите. Сред тях беше и актрисата с ирански корени Мириям Зари. „Не се чувстваме готови да празнуваме тази вечер”, заяви актрисата. 

В основната програма на фестивала тази година на фокус са филмите за имиграцията, семейния живот и противопоставянето на политическата власт.