Той е с повдигнати обвинения след разследване на NOVA

Окръжният съд в Ловеч освободи от ареста служителя на Пътната полиция в Ловеч Йордан Петков, по-известен като Данчо Катаджията. Той беше арестуван миналия петък след разследване на NOVA. Мярката за неотклонение "задържане под стража", наложена на първа инстанция, беше заменена с "домашен арест".

Петков е обвиняем за документни престъпления и принуда чрез злоупотреба с власт. Днес в съдебната зала от защитата на Петков внесоха жалба, грамоти за отличен успех на полицая от Академията на МВР и гражданска подписка с 62 листа в негова защита. Обвиняемият се разплака в залата и каза, че получава паник атаки и не се чувства добре психически сред хора, които сам е вкарал зад решетките. Петков помоли за промяна или цялостна отмяна на мярката.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Данчо Катаджията остава за постоянно в ареста

Съдът уважи жалбата му с мотива, че няма достатъчно обосновани предположения той да се укрие, да извърши друго престъпление или да повлияе на свидетели по делого.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Повдигат обвинение на Данчо Катаджията

След като беше освободен от ареста, Петков отказа да коментира, а адвокатът му Станислава Каракушева посочи, че не е напълно удовлетворена, тъй като счита, че и тази мярка е "прекомерно тежка". Полицай Йордан Петков бе главен герой в Разследване на NOVA по сигнали злоупотреба със служебно положение, укриване на доходи и принуда. „Йордан Петков ми поиска 10 000 лв., откуп, за да се откажа да участвам в конкурс за закупуване на помещение в Дойренци”, разказа свидетел срещу служителя на реда.

По това обвинение Данчо Катаджията го грозят от 3 до 10 години затвор. Полицаят е разследван и за укриване на доходи. Тепърва му предстои повдигане на още обвинения

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Арестуваха Данчо Катаджията в "Пирогов" (ВИДЕО)

Окръжният прокурор Валентин Вълков поясни на брифинг след делото, че разследването срещу Петков продължава и срещу него се очаква да бъдат повдигнати още обвинения. "Тези са в резултат на първоначалните доказателства, които бяха събрани", каза Вълков.

Директорът на ОДМВР - Ловеч Милен Маринов допълни, че Данчо Катаджията ще бъде отстранен. "Ще бъде изготвено днес предложението до министъра на вътрешните работи за отстраняване от длъжност, след влязлото в сила решение на съда. Дисциплинарно не е уволнен. Тече проверката, която беше назначена. Казах ви, че срокът е двумесечен. Ще бъде докладвана до 10 дни", каза Маринов. 

Колегите на Йордан Петков - полицай Иван Иванов и началникът на Охранителна полиция Светослав Шишийски, които също присъстват в  разследване на Нова, са преназначени и понижени. Срещу тях също вървят проверки. Определението на съда е окончателно. Но разследването и дисциплинарните проверки срещу катаджията продължават.