Чувствителен към температурите охлюв беше наречен на 17-годишната активистка

Близо 10 000 души участваха днес заедно с шведската активистка за климата Грета Тунберг в протест в северния германски град Хамбург, съобщи местната полиция, цитирана от БТА.

Участниците, които настояват за по-добри политики към климата, разпънаха плакати и транспаранти с надписи: "Ще стачкуваме, докато не вземете мерки" и "Земята гори".
Проявата започна с минута мълчание в памет на жертвите от кървавата атака в Ханау тази седмица.

Снимка: EPA/БГНЕС

Според организаторите 25 000 души са взели участие в протеста, който бе свикан от ученическото и студентско движение "Петъци за бъдещето". Проявата се състоя два дни преди в провинция Хамбург да бъдат произведени избори и в нея взеха участие много политици. Преди почти една година младата активистка за първи път взе участие в стачка за климата в Хамбург. Най-голямата стачка за климата в града досега е събирала 70 000 души през септември 2019 г.

Би Би Си ще продуцира документален сериал за Грета Тунберг

Снимка: EPA/БГНЕС

Миниатюрен кафяв охлюв беше наречен на активистката в борбата срещу климатичните промени Грета Тунберг, защото той трудно се адаптира към горещините.Чувствителното към температурите създание Craspedotropis gratathunberga е много деликатно и не понася засушаване, екстремни температури и унищожаването на горите. То е дълго едва 2 мм, има сиви рогца и островърха черупка. Намерените екземпляри живеят близо до река и се хранят през нощта със зелени листа.

Нареклите го така изследователи по този начин признават факта, че поколението на 17-годишната активистка ще трябва да решава проблеми, които не са създадени от него. Грета Тунберг каза, че й е много приятно на нея да бъде наречен охлюв. "Това е обещание, че хората от всички поколения ще се присъединят към нея, за да й помогнат" - каза д-р Мено Шилтуизен.

Това е второто безгръбначно, наречено на Грета Тунберг. Миналата година бръмбар с големина 1 мм, без очи и крила, получи името Nelloptodes gretea.