Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР

Задържани са две длъжностни лица, допуснали замърсяване на реките Юговска и Чая. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР.

В петък вечерта се установи, че има замърсяване на водите в двете реки с цианиди с 20 пъти над допустимите норми. Днес всички служби са вдигнати на крак по тревога. Източникът на замърсяването е свързан с добив на метали в района на Лъки. Изпратени са предупреждения до пет общини – включително Лъки, Асеновград, Садово, Родопи и Марица.

Oтново замърсиха реките Юговска и Чепеларска

Управителят на дружество и отговорникът на хвостохранилище са задържани за срок до 24 часа в ареста на РУ Асеновград. На 21 и 22 февруари с действията си задържаните са допуснали изтичане на отпадни води, което е довело до замърсяване на водите на река Чая и Юговска.

Aвария на хвостопровод замърси водите на две реки

Пробите, които днес екоинспекторите взеха показват, че все още има леко завишение на цианидите в района на Югово. Стойностите, които са измерени са 7 микрограма при норма 5. От ВиК Пловдив съобщиха за NOVA, че няма замърсяване на питейната вода в региона и хората трябва да бъдат спокойни.

Нерегламентирано заустване на производствените води от хвостохранилището на „Лъки инвест“ е довело до изтичането на цианиди в двете реки.

„Система от тръби, предназначена да прелива от хвостохранилището водата директно да се заусти в реката. Това нещо е недопустимо. Сега, докато са разбрали, че идваме, са включили помпите, малко е свалено нивото”, заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

„Може би са очаквали, че събота и неделя няма да има проверки и всичко ще се размине. Вече смятам от това, което се случва, че се прави всичко умишлено и се цели някаква дестабилизация”, каза областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

Директорът на миннодобивното предприятие Атаснас Марински отрече обвиненията. „Няма такова заустване, нямаме неправомерно заустване. Не знам кой е вземал проби и кой е казал, че има цианиди. Това не ми е ясно”, коментира той.

Екоинспектори спешно провериха река Чепеларска по сигнал за замърсяване (СНИМКИ)

Оказа се, че фабриката не работи от четвъртък., тъй като е имало авария, но тя е била свързана с машинното отделение. От четири различни места на реките бяха взети проби. „Характеристиките, измерени на място, са в норма”, заяви Веселсиа Генина – ръководител „Лаборатория“ към Изпълнителна агенция по околната среда и водите.

Анализ на водата направи и независима лицензирана лаборатория, наета от фабриката. „Резултатът е отрицателен. Липсват цианиди във водата, в реката”, коментира лаборант  Александър Рангелов.

Прокуратурата разследва  дали замърсяването е умишлено.  „Който замърси почвата и водата и създаде опасност за живота и здравето на хората и животните, санкцията е от 1 до 5 години”, каза Борис Михов - зам.-районен прокурор на Асеновград.

Точно преди 10 дни същото предприятие отново замърси реките Чепеларска и Юговска. Актовете за 12 000 лева, екоинсепкцията в Смолян ще връчени на фабриката в понеделник. А сега екоинспекцията в Смолян ще наложи нова глоба от 10 000 лв.на предприятието.