313 наши сънародници са в районите под карантина, обясни генералният ни консул в Милано

„Български граждани ни се обаждат по телефона и казват, че възнамеряват да приберат децата си, които са студенти в Милано, но и не само в Милано”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” генералният ни консул в Милано Таня Димитрова.

Попитана дали консулството има евентуална организация за евакуация на нашите сънародници от страната, Димитрова заяви: „Въпросът е дали тези българи са били контактни и колко опасно ще бъде това за България”.

Българка в Италия: Страхът от коронавируса е огромен, улиците са безлюдни

От районите под карантина българите няма как да излязат хора.

„Говорим за районите, които не са под карантина. Българските граждани, които са под карантина са 313 по преброяване от началото на 2019 г., а останалите в засегнатите райони са 15 000 наши сънародници”, обясни още Димитрова.

 „Хората са доста притеснени. В аптеките няма маски, ръкавици и дезинфектанти”, каза още Таня Димитрова.

КОРОНАВИРУС: Пусти улици, изоставени магазини и затворени училища в Италия (ВИДЕО)

Тя обясни, че най-честите запитвания, които получават, са свързани с графиците на самолетите и за нужда от предпазни мерки.

„Има туристи, пристигнали с автобуси, самолети. Те се притесняват и непрекъснато питат къде да останат, какво да избягват”, обясни генералният ни консул в Милано.  

Три са вече жертвите на коронавируса в Италия

„В болниците няма проблем да поемат заболелите, тъй като Италия има едно от най-добрите здравеопазвания в Европа”, каза още Димитрова.

По думите ѝ Австрия и Швейцария обсъждат дали да приемат пътници от Ломбардия и Венето. "Един от влаковете за Австрия беше спрян поради опасност от двама заразени. В Румъния ще поставят под карантина, пристигащите от Ломбардия”, добави тя.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК