Предложението е на кмета Зденек Хържиб от Чешката пиратска партия

Градският съвет в Прага реши площадът "Под кащани" (Под кестените) да бъде преименуван на "Борис Немцов", по името на руския опозиционен политик и противник на Кремъл, застрелян в центъра на Москва на 27 февруари 2015 г, съобщиха чешки медии и ТАСС.

Путин обеща нови модерни оръжия на армията и флота (СНИМКИ)

Предложението на кмета Зденек Хържиб от Чешката пиратска партия бе подкрепено днес от нейните партньори от коалицията "Обединени сили за Прага" и движението "Праха собе" (Самата Прага).

Според изявление на кметството това е "акт на солидарност с руската опозиция". Хржиб поясни, че решението на градския съвет не е приумица. По думите му то е основано на отдавна подета "инициатива на граждани", както и на "чешките хуманистични традиции".

Ердоган и Путин обсъдиха по телефона ситуацията в Идлиб (ВИДЕО)

Промяната на името на площада няма да засегне никого освен руското посолство, което е на единствения адрес на площада, отбелязват чешки медии. Те припомнят, че през 2018 г. част от улицата пред руското посолство във Вашингтон е преименувана на "Борис Немцов". По-късно подобен ход предприема и градският съвет във Вилнюс, а близо до руското посолство в Киев също има площад на името на убития руски опозиционер.

ТАСС цитира Иржи Овчачек, говорител на президента на Чехия, който нарича преименуването на площада "недвусмислен политически акт". Според руската информационна агенция против това решение се изказва група граждански активисти, сред които чешки политици и журналисти.
Церемонията по откриването на площада под името "Борис Немцов" ще се състои на 27 февруари, в деня на петата годишнина от покушението срещу руския опозиционен политик. 

КРЕМЪЛ: Румен Радев в Москва за Деня на победата

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си