Ако човек не проявява симптоми на заразата, няма смисъл да се изследва, заяви националният здравен експерт

„От областите в Италия, които са засегнати от коронавирус, не излиза никой. Около 50 са българските граждани, които живеят там. Никой от тях не се е върнал в България”. Това каза пред журналисти националният здравен експерт д-р Ангел Кунчев, цитиран от агенция „Фокус”.

Колко близо е коронавирусът до България и как да се предпазим?

Кунчев участва в извънредното заседание на Съвета по сигурността, свикано от премиера Бойко Борисов, във връзка с разпространението на вируса COVID-19. На него се обсъждат данните за разпространението на заболяването, предприетите срещу него мерки в национален и международен аспект, както и необходимите по-нататъшни действия.

„Връзките между и България и Италия са значително по-интензивни, отколкото с Китай. Първата контрола, която се прави на летището, важи за всички кацащи на наша територия. Въпросът е сега да разширим този контрол и на сухоземните граници и да създадем условия, а в случая реакцията да е бърза, да не позволим разпространение вътре в страната“, допълни той.

Починалите от коронавирус в Италия станаха шестима

По думите му, ако човек не проявява симптоми на коронавирус, то той няма и как да бъде изследван.

Снимки: БГНЕС

„А и няма смисъл да го прави. Броят на полетите от Италия до България е 37 седмично. С тях пътуват между 4 000 и 5 000 души. Няма смисъл те да се изследват, ако нямат симптоми“, посочи Кунчев.

КОРОНАВИРУС: Пусти улици, изоставени магазини и затворени училища в Италия (ВИДЕО)

„При здрав човек или човек, който няма симптоми на заболяването, резултатът от изследването ще е отрицателен и няма никакъв ефект от провеждането му. Човекът може след няколко дни да се разболее и едва тогава, след като заболяването се разпространи в белия дроб, може да се направи достоверен тест”, заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Единствено граждани с проявени симптоми като висока температура и начална пневмония могат да бъдат изследвани за новия коронавирус COVID-19. Условие, за да бъде извършено изследването и да бъдат отчетени положителни резултати, т.е. наличие на вируса у човек, е проявената симптоматика. В противен случай пробите винаги биха били отрицателни. По тази причина в България – в Националната референта лаборатория – се изследват единствено проби на граждани с проявена симптоматика.

Проф. Тодор Кантарджиев отново подчерта, че пробите се взимат единствено и само от лечебни заведения по предписание на лекуващ лекар и се изпращат в Националната референтна лаборатория. Това е безплатно за гражданите и болниците, тъй като средствата се осигуряват от Министерството на здравеопазването.