Служителят на ГРУ е известен под името Георги Горшков

Руският разузнавач, участвал в отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев, работи под дипломатическо прикритие в мисията на Русия към Световната търговска организация в Женева, пише БГНЕС.

Това твърди Съвместен доклад на разследващия сайт Белингкет, швейцарската медийна компания Тамедия и руския сайт Инсайдер. За разследването съобщава беларуската телевизия Белсат ТВ.

Трима руснаци с обвинения за опита за отравяне на Гебрев (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Егор Гордиенко, член на руската военно-разузнавателна група, отровила бизнесмена Емилиян Гебрев в България, работи под дипломатическо прикритие в мисията на Русия към Световната търговска организация в Женева“, цитира медията доклада.

ЕМКО: Предприети са важни стъпки за разкриването на отровителите на Гебрев

Служителят на ГРУ е известен под името Георги Горшков. Той е първият руски дипломат, заподозрян за участие в такова тежко престъпление, показва разследването. Пристигайки в България заедно с Денис Сергеев (известен още като Сергей Федотов) през април-май 2015 г., той се е опитал да убие местния предприемач Гебрев, съобщава Инсайдер.

Британски разследващ сайт: Заснетият на паркинг във фирмата на Гебрев е участвал в отравянето на Скрипал

Според твърденията на разследващите журналисти, Гордиенко-Горшков също е имал пръст и в опита за отравяне на бившия руски агент Сергей Скрипал в Солсбъри (Великобритания). Той е бил забелязан и в Крим през пролетта на 2014 г., когато Русия анексира полуострова. Мъжът фигурира в списъка на Интерпол.

Прокуратурата пусна запис от деня на опита за отравяне на Гебрев (ВИДЕО)

След като разследващите журналисти публикуват доклада, служителят на ГРУ набързо напуснал Женева за Москва, съобщава телевизията.