Температурите ще са с градус-два над вчерашните

Посрещаме най-топлия ден тази седмица. Температурите ще са с градус-два над вчерашните – между 16 и 21 градуса, в Предбалкана и централните райони на Северна България – до 22-23 градуса. Облачността – разкъсана, след обяд и вечерта плътна, но без валежи. Вятърът ще се усилва около обяд и до вечерта ще се задържи на моменти със силни пориви. На картата са показани районите, където ще е най-ветровито привечер.

В планините ще е особено ветровито от обяд нататък. Пулсациите ще бъдат със скорост над 50 до 80-90 километра в час в западните планински масиви и по източните склонове на Стара планина и Странджа. Температурите – между 4 и 11 градуса, в Банско и Добринище – до 13-14 градуса.

В следващите 2-3 дни – промяна във времето. Над страната ще преминат два бързи студени фронта с валежи в четвъртък и в петък. В четвъртък ще е ветровито със силни пориви на вятъра над 50 километра в час, в Дунавската равнина и в Югоизточна България до към 80-90 км/ч. В червените зони на картата са местата с пориви над 50 километра в час.

С постепенното захлаждане ще падне и сняг в незначителни количества по високите места на Западна и Централна България. На картата - районите със снеговалеж според прогнозата на ECMWF.

За почивните дни валежите ще спрат, а вятърът ще утихне. В събота – мъгла тук-там в ниското, но слънчево време през деня. В неделя облачността ще е променлива. Температурите, след като отбележат минимума си в петък, ще тръгнат отново нагоре. В началото на новата седмица отново очакваме термометрите да чукнат 18-20 градуса.