Последните приети във ВМА са двама българи, върнали се от Италия

Безпрецедентните мерки за сигурност, които страната ни взима заради коронавируса, продължават. Засега няма потвърден случай у нас на Covid 19.

Италиански гражданин е приет в болница в Габрово с висока температура и хрема, научи NOVA. Пробите му за коронавирус ще станат готови след два дни.

Пробите на другите пациенти от Пловдив, Сливен и Габрово вече са готови и са отрицателни. Очаква се в четвъртък сутрин да станат ясни резултатите от Русе, Бургас и отново Сливен, но за други пациенти.  

Първи случай на коронавирус в Северна Македония

Всяка седмица от Италия се прибират около 5000 българи. Част от тях срещаме на летището в София.

„Университетът ми е отменен и затова се връщам за две седмици някъде. Казаха, че ще имаме онлайн лекции и да си стоим вкъщи”, разказа Светлин.

Италианецът Карло идва по бизнес дела. „В Милано е страшно, апокалипсис. Улиците са празни, някои магазини не работят. Баровете затварят в 20.00 часа и ситуацията е ужасна”, разказа той.

Първи случай на коронавируса в Гърция

Пътниците твърдят, че на летището в Милано не са преминали индивидуална проверка. Такава обаче е имало при кацане в София. „Тук попълвахме декларации, мериха ни температурата”, разказа един от тях.

За идващите от страни без случай на коронавирус, проверката става само с термокамерите на терминалите. Системата отчита в зелено хората с температура над 37 градуса. Ако има такъв случай, пътникът се преглежда на място.

„Ако някой откаже да му бъде извършен такъв тип преглед, имаме правомощия по закона да го задържим”, заяви Румен Бакърджиев, зам.-директор на РДГП – Аерогари.

Тази нощ двама българи, върнали се от Италия, са потърсили помощ във ВМА. „Това са хора, които са поставени под наблюдение с минимална симтоматика”, обясни началникът на ВМА Венцислав Мутафчийски.

 

 

Страната ни следва примера на Китай и Италия, където в болница се постъпва само с проявени симтоми, а за останалите хора, завръщащи се от чужбина, е препоръчвана домашната карантина.

„Приемайки абсолютно всички под карантина, това ще преизтощи системата още преди да е дошла кризата. Много лесно може да се направи справка колко са общо болничните легла в страната и да видите, че не може да се поеме дори едноседмичния поток, който пристига от чужбина”, каза Мутафчийски.

Излязоха резултатите от пробите на 9 пациенти със съмнения за коронавирус

От днес работят и областни щабове, в които влизат директорите на местните болници и експерти от РЗИ. Здравните власти предупредиха, че дори коронавирусът да не дойде у нас, България ще бъде ударена от втора грипна вълна. Симптомите на грип от типа Б са сходни на тези от тип А - суха кашлица, повишена температура, болки в мускулите и отпадналост. Заради бързото разпространение на грипа в няколко училища по Южното Черноморие е обявена нова грипна ваканция за учениците.

„Тази година доминираше грип АH3 в повечето градове на нашата страна. Оказа се, че с идването на пролетта нещата вече се изместват към грип Б и очакваме едно увеличено епидемично разпространение на грипни вируси Б”, каза професор проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.   

Първа жертва на коронавируса в Европа

На фона на растящия страх и липсата на предпазни средства в аптеките, в онлайн сайтовете за безплатни обяви се завъртя сериозна търговия. Санитарните маски се предлагат на цени, в пъти по-високи от познатите. Предвидливи търговци са изкупили последните останали кутии в аптечната мрежа, като ги продават по-скъпо. Нормалната цена на кутия с 50 маски в аптека е до 10 лева. В мрежата, има оферти и за 100 лева.

Темата за болничните при карантина пък продължава да предизвиква много въпроси, а отговорите са разнопосочни. Според лекари пациентите, които са били в рискови райони, но нямат симптоми не могат да получат болничен.

Други обаче цитират Кодекса за социално осигуряване, който гласи, че всички осигурени лица имат право на парично обезщетение за временна нетрудоспособност за така наречената карантина. След като министърът на здравеопазването Кирил Ананиев каза, че хората, които са под доброволна карантина нямат право на болничен, а само на платен или неплатен отпуск, випремиерът Томислав Дончев, заяви, че посланието на министъра било друго, че не може всеки, който се е върнал от почивка да излезе в двуседмичен болничен.

„Тук се е получил шум и недоразбиране. Хората не се пускат в болничен от телевизора. Министърът на здравеопазването също не може да пусне 1/3 от българите. Той на всичкото отгоре не е лекар. Болничните се изписва от лекар. Той преценява в зависимост от възраст, имунно състояние, район, риск какво да прави”, обясни Дончев.

Още държави в Европа регистрираха заразени с коронавирус

Въпросът обсъдиха и  в парламента.

„Решението е много просто и то е в чл. 43 от КСО, където е казано, че всички осигурени лица имат право на парично обезщетение за временна нетрудоспособност за така наречената карантина, по предписание на здравните органи”, обясни Хасан Адемов от ДПС.

„Смятам, че няма да се натовари социалната система, защото така или иначе това са гарантирани правата за всички пациенти. Става въпрос за доброволна карантина”, каза Даниела Дариткова от ГЕРБ.

Телефонът на адвокат Мария Петрова от сутринта е прегрял с въпроси от лични лекари, болници и пациенти.

„За да кажем, че един пациент е бил под карантина, е необходимо да имаме данни, че той идва от рискова зона, има някакви симптоми, или у лекаря се е събудило някакво съмнение. Тогава пациентът може да бъде поставен под карантина”, обясни Петрова.

Д-р Гергана Николова очаква личните лекари да имат връзка с граничните служби, за да са уведомени, че дадено лице идва от зона, в която заразата е разпространена.

„Ако не дадем и стане проблем, ще бъдем виновни, че не сме дали, ако издадем и бройката е голяма и не е оправдано - по същия начин. Всеки може да каже аз бях един къде си, аз как да го обективизирам и ще разчитам, само на анамнезата, че е бил в Милано, ами ако не е бил. Днес ми се обади пациентка, която е била в Милано и от 4 дена е с кашлица, висока температура и  я насочих към Инфекциозна болница”, каза Николова.

А  председателят на Кризисния щаб Венцислав Мутафчийски смята, че няма основание да се издава болничен на хора, които нямат симптоми, въпреки че са били зад граница.

„Вие мислите ли, че в карантинните градове в Италия им дават болнични? Цели градове са затворени. Половин Китай е затворен - болнични листове ли им дадоха? Те стоят с месеци вече вкъщи”, каза Венцислав Мутафчийски.  

Проверки за коронавирус на ГКПП "Кулата" (ВИДЕО+СНИМКИ)

У нас, предпазните мерки срещу коронавируса засегнаха и правителствения полет за Гърция, където кабинетът имаше изнесено заседание.

Репортерът на вестник „Труд” не замина с делегацията за Александруполис заради кашлица, въпреки че няма температура. Решението за това е взето след препоръка от главния държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев. При заминаването си премиерът Борисов коментира и казуса - болничен или отпуска.

„Сутринта видяхте, че свалиха ваш колега от самолета. Един сутринта казва аз си отивам за Италия, аз си отивам за Франция. Трябва ли да платим всички за това, че не някой иска да е дисциплиниран. До две седмици ще се намери решение”, заяви премиерът на България.

„Обясних, че не съм ходила в страни, в които има регистриран коронавирус. Не съм имала и контакт с хора, които са заразени или такива, за които има опасност. Бях счетена за опасна, защото съм настинала и съм се закашляла”, каза журналистът Павлина Живкова.

За превенция срещу вируса, лекарите отново напомниха да ограничим контактите и да мием ръцете си по-често. 

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК 

Репортери: Ивомира Пехливанова, Наталия Герджикова