Промените му дават възможност да удължи своя контрол върху властта

Президентът на Русия Владимир Путин се е съгласил с предложението на 22 април в страната да се състои всенародно гласуване за промените в конституцията. Това съобщи днес пред репортери съпредседателят на работната група за подготовка на промените в руската конституция Павел Крашенинников, цитиран от БТА.

По думите на депутата денят на гласуването ще бъде неработен за гражданите. На среща днес с членовете на работната група Путин каза, че е "напълно съгласен" с предложението да бъде внесена конституционна забрана висшите длъжностни лица в Русия да притежават материални и финансови активи в чужбина. Той предложи списъкът на тези висши постове да бъде разширен, като в него бъде включен и президентският.

Путин обеща нови модерни оръжия на армията и флота (СНИМКИ)

Путин каза, че в Конституцията може да бъде записано, че руският език е език на "държавообразуващия народ". По думите му този текст добре кореспондира с предложението на работната група, че на територията на Русия "се гарантира етнокултурното и езиковото многообразие".

Президентът заяви още, че всички поправки в основния закон на Руската федерация трябва да влязат в сила веднага след обявяването на резултатите от всенародното гласуване. Думите му бяха по повод предложение в поправките да бъде отбелязано, че част от тях влизат в сила след изборите за държавен глава през 2024 г.

Путин обясни защо е сменил правителството и как е избрал новия премиер на Русия

Промените в руската конституция, предложени миналия месец от Владимир Путин, му дават възможност да удължи своя контрол върху властта и след като изтече президентския му мандат след две години.