Всевъзможни чудодейни лекове и рецепти срещу Covid-19 заляха интернет пространството

Тревогата около коронавируса предизвика епидемия от хумор в социалните мрежи. Всевъзможни чудодейни лекове и рецепти срещу Covid-19 заляха интернет пространството. А най-споделян стана стопкадър от извънредна емисия на CNN, на която водещият Улф Блицър съобщава, че българската ракия убива коронавируса. Шегата настрана, вирусите поразяват хората с по-слаба имунна защита. Как да подсилим организма си, как да се предпазим? Проф. д-р Елисавета Наумова, председател на асоциацията по клинична имунология, сподели практичните съвети за предпазване в студиото на "Събуд се" по NOVA.

АНАТОМИЯ НА ВИРУСА: Какви са реалните рискове при заразяване с коронавирус?

„Създава се доста голяма напрежение сред българските граждани и начинът по който се разтоварваме от това са шегите. Място за паника няма. Човек трябва да се грижи за имунната си система целогодишно. Най-важното е да се спазват всички мерки, за които вече се говори. Нужно е да имаме отговорност и гражданско отношение по отношение на това да пазим себе си и околните”, каза проф. д-р Елисавета Наумова, председател на асоциацията по клинична имунология.

Нови случаи на коронавирус в Гърция, първа жертва в Австралия

„Обикновените маски не предпазват изцяло от вирусите, защото голяма част минават през тях. Те трябва да се сменят през два часа. Носенето на маска от страна на болния човек е задължително, защото по този начин се ограничава разпространението на вируса”, добавя проф. д-р Наумова.

„Когато имаме температура не трябва да се приемат алкохолни напитки. Ако сме болни трябва да подходим сериозно към това. В такива случаи трябва да се обръщаме към личния си лекар, защото той е запознат с епидемиологията. Няма универсална рецепта за всички. Тези, които боледуват по-често трябва да отидат на специалист и да си направят съответните тестове”, каза д-р Наумова.

Целия разговор гледайте във видеото

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК