Скандалните практики се извършват и в други болници

Преди седмица ви показахме как, шефовете на столичната Окръжна болница – "Света Анна", в тандем с една странна консултантска фирма, източиха 250 000 лева  чрез фиктивен европроект. Европроект за обучение по английски език на 500 души от персонала, в това число и санитарки на по седемдесет години. Разследването ни разкри, че това обучение е извършено само по  документи. Служителите, в това число санитарките, са принуждавани да се подпишат под документи, че девет месеца са ходили на курс, без дори да знаят, че такъв се е провел. Принуждавани от човек от администрацията, изпратен от шефовете на болницата.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Болница в София усвоила четвърт милион за фиктивни курсове по английски за санитари

Минути след излъчване на разследването ни миналата неделя, последва светкавична реакция от същият този човек – директорът Славчо Близнаков. Но не към екипа ни, а към доктор Саша Николова, която ни подаде сигнала и видяхте – застана с лицето си и разказа за злоупотребата. 

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Нов скандал за поставяне на стентове на здрави хора

На следващия ден директорът Близнаков излезе в отпуск. А както ви обещахме, днес ще ви покажем и още интересни факти, свързани с дейността му като директор. С малко предистория. Преди години Близнаков е назначен за директор на болницата в Хасково. Като такъв той сключва един доста странен договор с една старозагорска фирма.  А именно болничното пране да се пере в пералня в Стара Загора. И така години наред, тонове болничното пране пътува между Хасково и Стара Загора. Когато преди пет години приятелят му Петър Москов става министър на здравеопазването, от болницата в Хасково, Близнаков е назначен за директор на столичната Окръжна болница, където пък сега Москов му е заместник. И изведнъж прането на Окръжна болница започва да пътува от София до Стара Загора и обратно. Общо 500 километра. Всеки ден. Десетки тонове. Защото директорът Близнаков е сключил договор със същата старозагорска пералня. След обществена поръчка, разбира се, в която наред с поставените доста особени изисквания, тя печели с цена една стотинка на килограм. Оферта по-ниска с една стотинка от останалите кандидати. 

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Фалшиво ли е ТЕЛК решението на директора на пазарджишката болница?

И така прането на столичната Окръжна болница всекидневно пътува 500 километра между София и Стара Загора. Покрай този случай с изненада разбрахме, че тази съмнителна практика не се прилага само тук. И че го правят и други болници, чието пране също ежедневно циркулира по пътищата на страната. Освен, че изминава стотици километри, често пералните, до които пътува, са незаконни. Със заместник-председателя на Асоциацията за промишлено пране направихме кратка обиколка.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Кардиолог поставя стентове на здрави сърца, получава заплата от 57 000 лв.

А защо шефовете на споменатите болници не изпращат свой представител да огледа пералните, които се явяват и печелят обществените поръчки. И които често са на стотици километри? Отговорът оставяме на вас.

Цялото разследване гледайте във видеото