Темата коментираха Любомир Кючуков и Мажд Алгафари

„Очевидно е, че Турция използва хората като политически инструмент. Не е случайно, че се появяват разнопосочни информации. Това също е част от натиска, който страната оказва на ЕС”. Това заяви в предаването „Здравей, България” Любомир Кючуков от Института за икономика и международни отношения.

Той е категоричен, че това  се прави се прави с три цели -  да бъде легитимирано турското военно присъствие в Сирия, да се смекчи политическата изолация, в която Турция е изпаднала и страната да получи още пари.

Гръцките власти предотвратили влизането на 10 000 мигранти

По думите на Мажд Алгафари преди мигрантите е трябвало да преминат през три етапа - трафикантите, турската армия и накрая през граничните власти. „Сега обаче трафикантите отпаднаха,  армията се оттегли и единствената пречка, която те имат пред себе си, са граничните служби на другата държава”, обясни той.

Алгафари заяви, че в Солун вече има сформирани групи, които се приготвят да тръгнат към България, а най-сериозната им пречка е живата охрана на нашата граница.

Жители на остров Лесбос запалиха приемен център за мигранти

Любомир Кючуков е на мнение, че нито една вечеря и нито един разговор не може да реши мигрантския проблем, тъй като той е по-дълбок. „Докато има бежанци винаги ще има такъв натиск. 4-те милиона мигранти, които Турция отчита, са реалния й проблем. Единственият начин да се реши той е да се спре генезиса – войната”, коментира той.

И през изминалата нощ са продължили опити за преминаване на мигранти през гръцко-турската граница, съобщи кореспондентът на NOVA в Гърция Бойка Атанасова. Продължава струпването на военна техника на граничната бразда, изпратени са и танкове. Няколко души са тръгнали да навлизат в страната през планински пътеки. Те са задържани, образувани са преписки срещу тях и в момента са в затвора.

Гърция с мерки за спиране на мигрантите

Целия разговор гледайте във видеото