В столицата беше издигнат националният флаг

България празнува 142 години свобода. Въпреки заплахата от вируси десетки хиляди българи се събраха на паметните места за нацията ни. Празникът премина от Шипка и паметника на незнайния воин, през църквите в Стара Загора и Казанлък, та дори до пистите в Пампорово и Банско.

Кулминацията на честванията за Освобождението беше на площад „Народно събрание”. Там се тържествената заря-проверка.Чествания имаше в цялата страна. Хиляди граждани положиха цветя в памет на загиналите за България, в църквите отслужиха молебени. 

В София празникът започна с вдигането на националния трибагреник. Гости на столицата и политически фигури се поклониха и поднесоха венци и цветя пред паметника на Незнайния войн. „Този празник е отвоюван с много усиля, труд, с много кръв, от хора, които са се борили за Освобождението на България  и би следвало да го ценим повече…Това е нашият празник – един идеал, около който трябва да се обединяваме!”,  коментира министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

„Никога не трябва да се забравят 5-те века робство – оскърбленията, униженията но  и нещо, което е още по-важно – енергията, чувството за принадлежност към една нация, смелостта, храбростта!”, каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

 

 

Под звуците на топовните салюти, стотици столичани също се включиха в тържествата, за да почетат паметта на всички загинали за свободата на България. Тържествата в София продължиха с шествие на Национално движение „Хан Кубрат”, откъдето с тъпани и гайди стигнаха до Площад „Цар Освободител”, където положиха цветя.

„Има патриотизъм, обаче системата работи така, че всячески да смачка българския дух. Затова сме тук, затова сме облечени така, на този ден свят за България и се надяваме да повдигнем българския дух!”, коментира представител на сдружението.

СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА В СОФИЯ ВИЖТЕ ТУК

Президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участваха и в благодарственият молебен в Шипченския манастир „Рождество Христово". Той беше отслужен от старозагорския митрополит Киприан.

 

В Бургас за 3-та поредна година на 3-ти март организираха „Българско шествие”. Автопоходът тръгна от Морската гара , премина по централните  улици на Бургас и завърши в храм "Св.Атанасий" в град Българово. Именно там са съхранени костите на всички православни християни и жителите на града, които са изгубили живота си в борбата за Освобождението.

 

 

В Козлодуй празникът започна от снощи, когато в града посрещнаха туристи от цялата страна, за да се поклонят пред едно от най-емблематичните места от българската история – козлодуйския бряг. Именно от него Ботев повежда четата си. Гостите на града видяха и  обновения кораб „Радецки”, след което   се поклониха пред паметника, който беше оцветен в цветовете на трибагреника.

Във Велики Преслав отбелязването на годишнината от Освобождението премина с възстановка на бойните действия от 1878-ма година. В нея се включиха над 250 участници от България и чужбина.

ВСИЧКО ЗА ЧЕСТВАНИЯТА НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК ЧЕТЕТЕ ТУК