Във ваканция са учениците в Бургас, Варна, Шумен, Перник, Дряново, Благоевград и Трявна

Разраства  се втората грипна вълна в България. Случаите на заболели от така наречения  грип тип "Б" се увеличават. епидемия вече е  обявена в област Бургас и община Варна. На много места учебният процес е преустановен до 6 март. Във ваканция са учениците от Шумен, Перник, Дряново, Благоевград и Трявна.

Здравните власти предупреждават, че  грипният вирус тип "Б" атакува предимно децата и младите хора. Симптомите му са висока температура, отпадналост, мускулни и ставни болки, хрема и кашлица.

И учениците от Благоевград в грипна ваканция

От края на миналата седмица лекарите в Бургас наблюдават ръст на болните деца от грип и остри респираторни заболявания. Заради това с решение на Противогрипния щаб в цялата Бургаска област от днес до края на седмицата е обявена втора грипна епидемия в Бургас.Учениците са във ваканция до края на седмицата, а детските градини ще работят със засилен филтър. Свижданията в болниците също са забранени.

И в празничния 3 март пред кабинетите отриваме разтревожени родители. Алекс е само на 2 години и от дни не се чувства добре. Симптомите са висока температура и обрив, в случая, който е нетипичен за грипа и затова трябва да се направи изследване,за да се установи. От два дни е така” , обясни майката на Алекс Николета Филипова.

Обявиха грипна ваканция в Балчик, Каварна и Ген. Тошево

Педиатри в Бургас обясняват, че втората вълна на грипа е започнала още в края на миналата седмица. „Рязко се увеличи заболеваемостта от остри респираторни заболявания от петък. Доста деца, като рисковия контингент, са основно кърмачета. Симптомите са висока температура, мускулни болки и отпадналост,намален апетит, които трудно се повлияват, фибрилитета от антипиретици”, обясни д-р Кремена Маврова.

Само след минути изследванията на малката Алекс бяха готови. Оказва се, че тази година грипът ни порази за втори път. Сега доминиращ е типа Б. “От 10 години за първи път имаме ускорено развитие на една втора вълна от грип Б, досега никога не сме имали толкова големи области, заети с болни от грип Б. В момента в последната седмица в Националната референтна лаборатория се доказаха 12 пъти повече случаи от грип Б, отколкото доминиращия през годината Н3/В момента от грип Б боледуват най-много децата до 14-годишна възраст и младите хора в трудоспособна възраст”, коментира проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести.

Обявиха частична грипна ваканция в Пловдив и Раковски

Педиатри обясняват, че повечето от пациентите им веднага на насочвани към болнично лечение. „Почти всички, които идват и са с диагноза грип се хоспитализират ,остават в отделение за наблюдение. Родителите са притеснени и всички предпочитат болнично лечение”, допълни д-р Маврова.

Репортер: Цеца Алексова