Разказ за смелост и упорит труд, които дават резултат

Млада жена пропътува хиляди километри, за да сбъдне мечтата си - да се грижи за здравето на българските полярници на Ледения континент. Тя е млада, красива и безстрашна. Придружава учените, докато ходят по опасните ледници и винаги е готова да помогне.

Албена умее и да готви – меси хляб с ледникова вода и може да прави кисело мляко. „Заквасили сме прясно мляко и ще си правим домашно кисело мляко. Утре би трябвало вече да е готово.  То се прави с много любов, с много мерак и с лактобацилус булгарикус, взет от България. Изкарваме го на най-чистия въздух, тъй като в близките няколко хиляди километра няма замърсяване”, разказва д-р Албена Атанасова, анестезиолог в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”.

Тя е мултифункционална, но преди всичко е лекар на края на света. "Доста хора ми казаха: „Ти си луда! Аз не бих го направила никога”. Други признаха, че благородно ми завиждат. Близките ми са уплашени, защото пътят е труден, условията са сурови и има много опасности", каза още д-р Атанасова.

Тя завършва Медицинския универистет в София. От 2012 г. работи в Клиниката по детска анестезиология и интензивно лечение в „Пирогов”. Обожава предизвикателствата и затова решава да стигне до най-студеното място на планетата. "Хората, с които пътувах насам, се разболяха след пристигането. Наистина имаха нужда от лекарска помощ. Важно е да има лекар, защото не се знае какво може да се случи", заяви тя.

НА ЛЕДЕНИЯ КОНТИНЕНТ: Започна строежът на българската лаборатория

Преди да тръгнат за Антарктика, всички преминават през сериозни медицински прегледи. Условие да заминат е да са напълно здрави. В базата ни има лекарски кабинет с всичко необходимо. 

"Важно е, защото най-близката лечебница е на 130 км на съседния остров Кинг Джордж, а най-близките болници са в Пунта Аренас и Ушуая, които са на повече от 1000 км", каза проф. Христо Пимпирев.

Ако се случи нещо сериозно, може да се чака до седмица, докато болният се транспортира.

"Определено е предизвикателство от професионална гледна точка, защото съм единственият лекар. Покриваш всичко - травма, кардиологични и респираторни заболявания", заяви д-р Атанасова.

"Първа помощ трябва да се окаже в първите минути. Затова от 1993 г. насам имаме лекар в базата. На съседната испанска база също има медик. Когато имах тежка настинка, испанската лекарка дойде в 2 ч. след полунощ с моторна шейна и ми би най-новия антибиотик венозно, който ние нямахме. Така ме вдигна на крака", каза проф. Христо Пимпирев.

Още по темата гледайте във видеото.