„Инфекциозните отделения в голяма част от страната вече са пълни”, обяви шефът на ВМА

Към този момент няма регистриран случай на коронавирус у нас. Това съобщиха в четвъртък на пресконференция на Националния оперативен щаб. Инфекциозните отделения в страната обаче се препълниха. От щаба призовават за спешна среща с директорите на болници за разкриване на нови легла и отделения. Причина е рекордният брой болни от грип тип „Б”.  В областната болница в Сливен, при 30 легла, в отделението са настанени 38 пациенти. Ситуацията в благоевградско е сходна

„Пробите, които са изследвани в трите предназначени за това лаборатории, са отрицателни за коронавирус. За пореден  път беше осъществен междулабораторен контрол. За последното денонощие във ВМА са приети още 11 души, които ще бъдат тествани. Освободени са двама след изтичане на определения период на карантина. Инфекциозните отделения в голяма част от страната вече са пълни. В Благоевград няма нито едно свободно легло. Ще изпратим писмо до съответните служби, които отговарят за болничното лечение, за да се уточни с какви средства разполагаме, ако коронавирусът дойде и у нас ”, заяви шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

Във ВМА капацитетът вече е запълнен. „Ще трябва да се закриват отделения, за да се трансформират за инфекциозни случаи. Трябва да бъде и оборудвано със защитни средства и  Бърза помощ”, обясни Мутафчийски.

Заради грипа се увеличава броят на респираторните заболявания и усложненията при тях.

„Когато говорим за грип, по-добре комуникацията да е по телефона, а не да тръгнеш по чакалните да разпространяваш инфекцията”, каза Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести .

Видео: БГНЕС

Първи случай на коронавирус в Словения

Унгария потвърди първи случаи на коронавирус в страната