Стопаните едва намират начин да запазят здравите животни

Древната порода Източнобалканска свиня изчезва от Българя заради африканската чума. Стопаните едва намират начин да запазят здравите животни. Преди ден излезе и последната положителна проба за чума в най-голямото контролирано стадо Източнобалканска свиня и така бройката на животните приближава едва 1 000 за цялата страна.

Има риск от пълно изчезване на Източнобалканска свиня заради африканската чума

Вече 4 поколения на семейство Радеви се грижат за стадо източнобалкански свине. През годините са били добър източник на доход, но след навлизането на африканската чума стадото все повече се свива.

„Имаше някакъв пазар в Преслав и ги изкупуваха черните прасета – там ги карахме. И това се спря – затвориха кланицата. Няма черни прасета, не ги допускат никъде – само белите”, казва животновъдът Симеон Радев.  

„От миналата година това е абсолютно невъзможно. Нито с продажба на живо месо, нито в двете лицензирани кланици в страната”, добави Радостина Донева от Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня.

Умъртвяват 24 000 прасета от фермата в с. Никола Козлево

Картината за цялата порода Източнобалканска свиня е още по-мрачна. За малко повече от 10 години от 50 000 свине животните са се редуцирали до 1 000 след навлизането на африканската чума по свинете.

„По-малко от 500 са некастрирани животни, с които може да се възпроизвеждат. Област Варна за момента е областта с най-много оцелели бройки – около 80% от всички. Ситуацията е крайно критична. В Бургас има едно останало контролирано стадо на Селскостопанската академия, в Шумен има едно много малко стадо. Засега има животни във Варна, но не е ясно докога”, посочи Радостина Донева.  

Откриха ново огнище на чума във ферма с почти 40 000 свине

Прасетата се развъждат само в три региона на страната – Варна, Бургас и Шумен. Отглеждането им преминава през много трудности. С навлизането на чумата е забранена свободната паша и животните са затворени в оградени пространства. За храненето им стопаните са принудени да използват само фураж. Така всеки стопанин, нагърбил се с породата Източнобалканска свиня вади от себе си средства, за да не допусне изчезването й.

„Трябва да се намери начин и да се запази този вид. Нашият край няма как да гледа бели прасета. Това е за нас прехраната”, допълва още Симеон Радев.  

„Получих информация по Изпълнителната агенция по селекция и репородукция, че ще правят опит да евакуират някакви останали разплодни животни от област Варна и да ги настанят някъде. Уви, струва ми се, че това доста закъсня. Свитата, малка популация, ме кара да се притеснявам от загубата на ценен генетичен материал”, обясни Донева.

Отрицателни са пробите за африканска чума по свинете във Видинско

Стопаните също взимат всички възможни мерки срещу заразата и се надяват да ги подмине. Остава надеждата, че късметът и усилията на малкото стопани, отглеждащи източнобалкански свине, ще спасят породата, живяла вече 2 500 години.