Владислава Тричкова проследи събитията на остров Лесбос

Поредната мигрантска криза е в разгара си. Репортерът на NOVA Владислава Тричкова се върна от остров Лесбос, едно емблематично място, често асоциирано с мигрантския проблем.

Оказва се, че само за 24 часа на източните острови от Егейско море са дошли близо 600 мигранти. „Това обаче са само онези, които са хванати и преброени. Колко точно са успели да стигнат до Лесбос и да влязат незабелязани от властите не може да се каже. Определено става дума за стотици новодошли само за няколко дни”, разказа Владислава Тричкова.

Жители на остров Лесбос не допуснаха кораб на НПО с мигранти (ВИДЕО)

На остров Лесбос местните са 90 000 души. Най-големият град е с население малко под 40 000. Мигрантите около Митилини оказва се, че вече са около 20 000. „Според местните броят им се е увеличил до 25 000. Отново е много трудно да се говори с точни цифри, защото наистина няма как да се преброят”, допълни Владислава.

Напрежението на гръцко-турската граница ескалира

Не всички мигранти обаче са сирийци. „Интересното е, че за четирите дни, в които бях на мястото, говорих с един нигериец. Всички други бяха от Афганистан. Самите хора казват, че сирийци има, но те са много малко. За местните стои въпросът това бежанци ли са, или мигранти”, каза още Владислава.

Повече гледайте във видеото.