Вижте какво каза той пред Диана Найденова

Вече четири месеца стохилядният град Перник е на воден режим. През този период жителите му преживяха много водни аварии и дори наличие на ешерихия коли във водата в някои квартали. Тази седмица Диана Найденова обува гумените ботуши и натиска газта, карайки направо към миньорския град. Неин спътник и гост е министърът на икономиката Емил Караниколов.

„Безспорно и общинската, и държавната администрация имат своите пропуски, но при язовир „Студена” има проблеми, които започват от доста по-рано. Първата грешка е, че в началото на 2000 г. се взема решение, че язовирът ще може да се ползва и за производствени нужди”, заяви министърът на икономиката в рубриката „Карай направо”.

Според него това не дава възможност на общинска администрация, по-късно и на държавата, да вземе решение, че може да се спре водоползването на „Студена” за производствени нужди. „Това би означавало да оставим 1 000 – 1 300 човека, които са пряко заети в някои от дружествата, без работа”, допълни Караниколов.

„КАРАЙ НАПРАВО” В АВАНС: България с мерки срещу паниката около коронавируса

„Освен това, измервателният уред за това как се изразходва вода към града е бил под наем, а дълго време въобще не е и имало такъв”, каза още той.

Относно ремонта на язовирната стена и дали е работено с водолази, икономическият министър коментира: „Категорично е работено с водолази. Въпросът обаче е друг. По време на ремонта е имало изпускане на вода, но тя не е била за целите на ремонта. В последните години имахме проблеми с наводняванията. По времето на ремонта е трябвало да бъде изпусната водата, за да бъде изпълнено предписанието за безопасно количество в язовира”.

„Работих отлично с Нено Димов и го уважавам като човек. Не е приятно, че той лежи в ареста, но все пак ако има някаква отговорност, той трябва да си я поеме. Докато не е осъден, той в крайна сметка не е и виновен”, категоричен бе Емил Караниколов.

Отстранена е аварията, която остави половин Перник без вода

„Ситуацията в Перник наистина е сериозна. Дори и да си здрав човек и без деца, пак е трудно”, допълни той.

„Язовир „Студена” започва все повече да се пълни", заяви министърът на икономиката. И допълни: „Само от вчера имаме над 3 500 литра в секунда или това са 60 см, с които се е увеличило нивото. Това позволява да започваме да мислим за облекчаване на режима”.

По думите му производството на тръбите за водопровода на Перник е поръчано на една от най-големите испански фирми. „Основната причина за това е, че компанията има две поточни линии и ако едната даде дефект, веднага ще може да започне работа на другата", обясни Караниколов.

Падат нивата на 15 от големите язовири у нас

Запитан дали е била дадеда комисионна, той отговори: „Говорим за голям чуждестранен испански инвеститор. Мислите ли, че някой ще отиде да си поиска комисионна? Мисля, че това отдавна е приключило”.

Според Караниколов медиите ще гледат проекта и разходите по него под лупа.

„Държавата осигури 27 милиона лева за проекта. Към момента уверението ми е, че той върви около 18-20 милиона без ДДС. Но съм сигурен, че ще е по-евтин”, каза още Караниколов.

Целия разговор гледайте във видеото.