Учени предполагат, че ново откритие може да свидетелства за това

Астробиолози от Вашингтонския университет в САЩ предположиха, че неотдавнашното откриване на органични съединения тиофени на Марс може да свидетелства за наличие на живот там в миналото, съобщават Физ.орг и БТА.

НАСА наема астронавти за мисия до Луната

Учените посочили няколко възможни биологични пътя за формиране на тиофени. Тези пътища са по-вероятни от абиотичните. Възможните небиологични фактори включват сблъсъци с метеорите и термохимично възстановяване на сулфати при температура 120 градуса Целзий.

Обявиха конкурс за проект на идеалния град на Марс

В съответствие с „биологичния" сценарий тиофени са възникнали в резултат на дейността на микроорганизми, които са живели преди 3 милиарда години, когато климатът на Марс бил по-топъл и по-влажен. Микроби са участвали във възстановяването на сулфати. За да се потвърди тази хипотеза, специалистите предлагат да се анализират изотопи на сярата и въглерода в проби от грунта, които ще събере новият марсоход. Живите организми променят съотношението на изотопите в произвежданите от тях съединения, а това може да послужи като маркер на биологичната активност в миналото.

На Земята молекули тиофен се съдържат във въглищата, суровия петрол, трюфелите.

Зрелищно видео от НАСА на кораба „Орион”

Япония ще се присъедини към лунната програма на НАСА

Прототип на кораб на SpaceX експлодира (ВИДЕО)