Указът беше подписан тази нощ от премиера Джузепе Конте

16 милиона души са поставени под карантина в Италия. 1200 случая на коронавирус бяха открити само за едно денонощие. Резкият скок на броя на заразените тласна властите към драстични мерки.

Правителството обяви, че ще бъде отрязан достъпът до цялата област Ломбардия. С повече от 10 милиона жители, това е районът с най-голямо население в страната. На всички граждани и посетители ще бъде забранено да влизат и излизат от Ломбардия. Същите ограничения ще се наложат на общо 14 провинции в 19-те района на Италия. Милано и Венеция са в зоната на карантина.

ИЗВЪНРЕДНО: Две положителни проби за коронавирус в България (ВИДЕО)

„Гражданите ще са задължени не просто да не влизат и излизат от тези области. Дори движението им вътре, в районите на карантина, трябва да е само за да отидат на работа или защото имат проблем със здравето”, заяви премиерът Джузепе Конте.

Затварят музеи, културни центрове, плувни басейни и фитнес зали, ски писти и други обществени места. Ресторантите ще работят само ако могат да осигурят 1 метър разстояние между клиентите. Училищата и университетите вече не работят, като в най-засегнатите райони ще останат затворени до 4 април.

„Изправени сме пред извънредна ситуация. При това в национален мащаб. От самото начало прилагаме превантивни мерки и показахме, че сме наясно с положението и не го подценяваме”, заяви още Конте.

Правителството искаше новите мерки да влязат в сила веднага, но не е ясно дали по места общинските власти нямат нужда от повече време да се организират. Според медии управителите на Ломбардия и съседната област Емилия-Романя са се възпротивили срещу блокадата.

„Предприемаме тези действия, за да предпазим болниците от препълване с пациенти. Някои вече изпитват трудности да се справят в последните дни. Работим върху това активно”, заяви Джузепе Конте.

 

"Това което става в моя град ме притеснява и натъжава. Милано е толкова оживено място. Не съм го виждала такъв, като днес. Това ме потиска. Не съм си представяла, че такава ситуация е възможна", каза Лучия Навоне, жителка на Милано.

"Трябва да останем положително настроени и да живеем толкова добре, колкото е възможно. Ще взимаме предпазни мерки, ще се адаптираме към ситуацията, но живота продължва", каза Франческо Канестрале.

Починалите в Италия вече са над 230. Заразените са близо 6 000. Голям процент от жертвите са възрастни хора.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК