Темата коментира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов

Спад в цените на храните в световен мащаб отчете Организацията на обединените нации в последния си месечен анализ. Индексът за растителните масла е спаднал с 10 на сто спрямо януари, месото – с 2%, а зърнените култури с около 1%. Ако за поевтиняването на месото и млякото на прах има логика да търсим китайска нишка и връзка с коронавируса, то за млечните продукти и захарта наблюдаваме поскъпване в световен план. Обяснението за млякото са по-слабите доставки от Нова Зеландия и Австралия. За захарта – прогнозираните суша в Тайланд и свиване на производството в Индия.

80% oт зеленчуците на пазара у нас са внос (ВИДЕО)

„В момента сме в един висококонкурентен пазар, който е много добре балансиран. Тръгване на цените надолу е почти невъзможно, тъй като са достигнати пиковете на надолу. Има много жестока конкуренция и пилене в цените, което рефлектира и в производството. Т.е. някои производители работят на ръба на оцеляването”, заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

„Паралелното намаляване на цената на газа и обстановката около коронавируса може би ще даде глътка въздух на производителите, но цената няма как да върви надолу”, категоричен е той.

В България няма зараза от вируса на кафяво набраздяване по плодовете на доматите

„Безсмислено е хората да се презапасяват с храна заради коронавируса. В едно нормално домакинство обикновено има запаси от храна за 7-10 дни. Няма място за притеснения”, каза Владимир Иванов.

Целия разговор гледайте във видеото.