Засега цената не беше съобщена, докато не се докаже дали отговарят на изискванията

Прототипи на защитни костюми за медицинския персонал представиха две български фирми в Министерството на икономиката. На среща с министър Емил Караниколов от бранша са заявили, че имат готовност да започнат масово производство в кратки срокове. Има новини и около маските за лице, които изчезнаха от аптеките.

Две български компании представиха прототипи на защитни костюми на срещата на министър Емил Караниколов с бранша.

Резултатите ще са ясни до два дни. Облеклата можели да се използват многократно. Материята позволявала до 50 изпирания. Българските проекти били от дишащи и щадящи кожата материи.

Освен това облеклата отговарят на изискванията за водонепропускливост.

Другият проект е от друга фирма, която сама си произвежда плата. Тук са направени някои забележки по отношение на ципа, обясни ген. Мутафчйиски.

И двете фирми са предложили леки и удобни за екипите облекла, смятат от Оперативния щаб.

Засега цената не беше съобщена, докато не бъдат изпитани и не се докаже дали отговарят на изискванията. 

„От Турция очакваме определено количество маски. Нашите фирми за 24 часа успяха да подготвят два проекта – мостри. Те са изпратени за тестове и сертифициране. Фирмите имат готовност да започнат да шият маски и облекло за българското общество”, това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на брифинг.

На него бяха демонстрирани и как ще изглеждат предпазните облекла.

„Нека първо видим дали отговарят на изискванията. За повечето от нещата имаме сертификати. Всичко към момента за следващите 2-3 месеца е осигурено. Нашият бизнес ни предлага такива, които могат да бъдат ползвани многократно. Ако тези костюми  отговарят Министерство на здравеопазването ще направи своя отчет. Тези облекла може да бъдат използвани около 30 пъти”, обясни Караниколов.

И двете текстилни организации са заявили, че ако получат текстил и модели назабавно ще започнат да изработва облекла.

„Фирмите са различни и с различен капацитет. Хората са готови да работят, защото по този начин ще защитят и своите работници”, добави Караниколов.

От министерството запазиха страните - производител в тайна, обявиха само, че са извън ЕС и едната е азиатска страна. А разчетите на оперативния щаб показват, че в болниците у нас се ползват по 111 000 защитни облекла и по 100 000 маски за лице на месец. Що се отнася до маските за гражданите, законът забранява на държавата да снабдява аптеките директно. Българските производители на маски пък работели за износ.

Дружеството в Калофер ще произвежда и защитни облекла. До утре трябва да бъде изработен и прототип на непромокаем медицински костюм.