Изявлението идва на фона на продължаващите усилия на гръцките власти да блокират бежанците да стигнат до Европа

Ръководителят по управлението на връзки с обществеността към администрацията на турския президент, Фахретин Алтън, предупреди Европа, че продължаващата мигрантска криза няма да изчезне, като се влеят пари в нея или като се използва прекомерна сила, съобщава „Сабах“.

Урсула фон дер Лайен: Турция трябва да изтегли бежанците от гръцката граница

Изявлението идва на фона на продължаващите усилия на гръцките власти да блокират бежанците да стигнат до Европа.

„Бежанската криза не отшумява. Европейският съюз не може просто да хвърли пари за този проблем или да го разреши с прекомерна и смъртоносна сила - както Гърция се опита да направи наскоро“, заяви Алтън в Twitter.

Според него кризата може да бъде разрешена само ако Европа се съгласи да предприеме логични стъпки спрямо Турция.

Мигрантите обвиняват гръцките гранични сили, че са ги нападнали с огнестрелно оръжие и насилствено са ги изпращали обратно към Турция, след като са прекосили границата през Пазаркуле.

Протести в Северна Гърция заради строежа на лагер за бежанци

Наскоро Анкара обяви, че повече няма да се опитва да спре лицата, търсещи убежище, да стигнат до Европа. Хиляди търсещи убежище оттогава се стекоха в турската провинция Одрин - която граничи с Гърция и България – за да си проправят път към Европа.

Турция, която вече е домакин на близо 4 милиона сирийски мигранти, повече от която и да е друга държава в света, казва, че не може да поеме друга бежанска вълна.