Премиерът посети завод за производство на предпазни облекла, президентът – Плевен

Заради притеснението от евентуален недостиг на вентилиращи апарати държавата ще даде 5 милиона за още апаратура. Премиерът Бойко Борисов проведе разговор с руския президент Владимир Путин. Поставил е въпроса за купуването на нови респиратори за България от Русия.

Същевременно президентът Румен Радев беше в един от районите със заразени хора - Плевен.

Борисов посети завод за предпазни облекла (ВИДЕО)

Премиерът посети завода за производство на предпазни облекла. Убеди се на място, че се работи на пълни обороти, за да се отговори на нуждите на доктори, санитари, социални работници, шофьори.

„Само в рамките на три дни вече имаме произведени 40 000 метра плат, други фирми започват, за да не рекламираме – по 2 000 облекла в момента кроят”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Прави се всичко необходимо, освен облекла да се осигурят и предпазни маски и медицинска апаратура.

ИЗВЪНРЕДНО: Нови 7 случая на коронавирус, общо стават 23 в България

„Имаме няколко хиляди респираторни уреди. Но и там навсякъде поръчките спряха.  Ген. Мутафчийски по моя заръка, осигурили сме му 5 млн., по 1-2-3, където има допълнително, всичко да се изкупи”, заяви премиерът Бойко Борисов.

В същото време в Плевен президентът се срещна с управата на града, запозна се на място със ситуацията и заяви, че имаме капацитета и силата да се справим с коронавируса у нас.

„Да не допуснем парализа на икономиката и на обществения живот. Много е важно да няма прекъсване и в производствената дейност”, заяви президентът Румен Радев.

Държавният глава обаче призова да няма размяна на роли.

„Не трябва политиците да се правят на лекари  и обратното”, каза Румен Радев.

А днес следобед Борисов разговаря за коронавируса и с руския президент Владимир Путин. Според българския премиер страната ни въвежда мерки по световните стандарти.  Българската индустрия пък се реорганизира, за да може да се ограничи заболяването. Обсъдена е била и възможността за купуване на респиратори, които са ключови при лечението.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК