САЩ обявиха, че няма да допускат хора, идващи от редица европейски държава, в Италия ще работят само магазини и аптеки

С всеки изминал ден мерките за сигурност, които се налагат в световен мащаб, стават все по-рестриктивни.

САЩ официално обявиха, че няма да допускат хора, идващи от редица европейски държави. България не е в този забранителен списък.

В Италия мерките за сигурност вече са без аналог в Европа. Страната е на прага на пълна блокада. От днес там работят само аптеките и хранителните магазини.

Словакия, Ирландия и Дания също бяха принудени за затварят граници, летища и училища.

ИЗВЪНРЕДНО: Нови 7 случая на коронавирус, общо стават 23 в България

Основната опасност от разпространение на коронавируса в САЩ идва от Европа, смятат американските власти. И обявиха драконовски мерки.

„За да предотвратим влизането на нови заболели на наша територия, спираме пътуванията от Европа за Съединените щати за следващите 30 дни”, заяви американският президент Доналд Тръмп.

Забраната се отнася за държавите от Шенгенското пространство, сред които не е България, сочи справка в сайта на американското министерство на вътрешната сигурност. Българските граждани ще могат да пътуват свободно до САЩ, както и гражданите на Обединеното кралство, където случаите на коронавирус са повече от 450.

„Ще има и изключения за американците, които са преминали съответните прегледи. Тези забрани не само ще се отнасят за търговията и товарите, но и за много други неща”, заяви Тръмп.

Последва гневна реакция на Европа.

„Европейският съюз не одобрява американското решение за налагане на забрана за пътуване, взето едностранно и без консултации. Евросъюзът предприема силни действия, за да ограничи разпространението на вируса”, заяви Ерик Меймар, говорител на Европейската комисия.

В Италия, правителството направи нов опит да спре разпространението на COVID-19.  Официално бяха затворени всички заведения, барове, ресторанти и места за обществени услуги. За неопределено време ще работят само аптеките и супермаркетите, каза в среднощно обръщение италианският премиер.

„Само преди няколко дни поисках от вас да промените нормалните си ежедневни навици, да си стоите в къщи. Сега настъпи времето да предприемем следващата стъпка. Но внимавайте, не е необходимо да се втурвате и да купувате храна в супермаркетите. Ще затворим магазини, барове, пъбове, ресторантите, като ще оставим възможността за доставки по домовете. Ще затворим фризьорски салони, салони за красота, столове за хранене, където не може да се осигури разстояние от 1 метър между хората”, каза Джузепе Конте.

Въпреки призива на Конте, италианците отново окупираха магазините в опит да се запасяват с най-необходимото.

Популярните забележителности в Италия остават пусти, а много туристи търсят начин да се приберат.

Словакия стана поредната европейска държава, която затвори границите си и международните си летища. Училищата и търговските центрове също няма да работят. Подобна мярка наложиха Ирландия и Дания. Гърция и Австрия обявиха първи смъртни случаи, а цялото испанско правителство ще бъде тествано, след като министърът на равенството се оказа с положителен тест. 

Коронавирусът удари отново и „Уолстрийт”, който преживя поредния си срив. В ранната търговия цената на петрола тип Брент се срина до 35 долара за барел.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК