Това заяви ген.-майор Венцислав Мутафчийски

"Няма нови положителни проби след обявените през нощта. Потвърдените вчера са на хора предимно от София и от област Монтана, където пациентите са контактни на първото семейство, което беше регистрирано като случай в „Пирогов”. Това заяви на редовен брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

"Ключовата дума за всички мерки е социалното дистанциране и самоизолиране. Апелираме към гражданите, пристигащи от рисковите дестинации, че трябва да проявяват голяма гражданска отговорност и съвест да останат изолирани вкъщи", заяви Мутафчийски.

ЗАРАДИ КАРАНТИНАТА: Близките на починалата жена от коронавирус у нас не могат да я погребат

"Няма кой да погребе починалата от коронавирус жена, защото всичките са под карантина. Тя е оставена в камера, като изтече карантината, близките ще могат да я погребат", съобщи още началникът на Националния оперативен щаб.

66-годишната жена, беше хоспитализирана в "Пирогов“ в изключително тежко състояние, с положителна проба за COVID-19.

"Имаме многобройни сигнали за нарушаване на домашната карантина", каза още Мутафчийски.

"Една от причините за разрасналата се епидемия в една фамилия – семейството в „Пирогов” е едно празненство, на което са присъствали 24 души, 11 от тях са доказани с коронавирус, плюс двамата заболели - едната почина, другият се намира в критично състояние. Лично разговях с дъщерята на починалата, лично съм я уведомил за лицата, които са излезли положителни за коронавирус", посочи той.

Три деца са дали положителна проба за коронавирус (ВИДЕО)

 

 

"Имаме заразени с коронавирус три деца - на 4, 7 и 11 години. Те не са болни, нямат симптоми, те са контактни лица. Дали са положителни проби. 2 деца са в болница като контактни лица, защото родителите им са в болница". Това заяви на редовен брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

ИЗВЪНРЕДНО: Нови 9 случая на коронавирус у нас

"134 000 са вече случаите на коронавирус в света, 4983 са смъртните, възстановени са 70 000 души", съобщи Мутафчийски. И допълни: "Възрастовият диапазон на заразените в световен мащаб е от 4 до 77 годишна възраст".

За едно денонощие България регистрира 16 случая, Словения - 42, Хърватия 8, Сърбия 6, Северна Македония - 2, Румъния - 15, Гърция - 12, Босна и Херцеговина – 4, Албания - още 5. Има един починал в четвъртък в Албания. Италия задмина 15 000 случая, Иран остава на второ място сред страните извън Китай с 10 000 случая, в Северна Корея те са близо 8000, в Испания - над 3000, във Франция - 2800, в Германия - 2700, в САЩ - 1700, в Швейцария - 868, в Норвегия - 800, в Япония - 691, в Швеция - 687. Динамиката е в цяла Европа. В Китай регистрираха само 21 случая, което е безпрецедентно от началото на обявената епидемия там. А в Европа няма тенденция дори за задържане броя на случаите.

"Единствените мерки, които са оценени като най-адекватни взети до този момент, са тези на Китай", каза Мутафчийски. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК