Препоръките са да се спрат пътуванията към рисковите държави, които, според МВнР, са 12

Границите на България няма да бъдат затваряни. Извънредното положение не налага това, поне на този етап. Но властите отново призоваха да спрат пътуванията в рисковите държави.

Днес външното ни министерство повиши риска за пътуване в 12 държави. Така опасните места по света стават общо 14. Това са Китай, Иран, Италия, Испания, Южна Корея, Франция , Германия, Япония, Швейцария, Норвегия, Дания, Швеция, Нидерландия, САЩ.

 

 

Най-критичните точки са Китай, Иран, Италия, Испания,  и Южна Корея.  Все пак - дори българите от тези държави в момента могат свободно да се върнат в родината. Но ще бъдат поставени под карантина. А от Външно ги призовават добре да помислят дали да изложат на риск близките си тук.

България в извънредно положение за 1 месец

Към този час българските граници са отворени. Важно да знаете, обаче, че това  може да се промени заради извънредното положение. МВР може също така да блокира отделни райони вътре в държавата.

„Карантината може да се въвежда както по отношение на лица, така и по отношение на територия или на определени зони. Естествено тогава МВР ще прилага своите правомощия по закон, за да гарантира спазването”, заяви Младен Маринов, министър на вътрешните работи.

ДО 29 МАРТ: Само хранителни магазини, аптеки и дрогерии ще работят в цяла България

„Аз бих препоръчал, ако няма неизбежност, всеки да ограничи пътуванията си. Колкото до пътуванията в рисковите държави, те така или иначе ще бъдат ограничени принудително”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК