Забранява се излизането на българи към няколко дестинации

По- строг контрол на граждани, които идват от рискови държави. Забранява се и излизането на българи към няколко дестинации.

На летище София контролът остава засилен. Дори термокамерите да не отчитат висока температура при някой пътник, идващ от рискова дестинация, се попълват декларации с данните му, за да може да бъде открит при необходимост. Пътници сигнализираха, че има проблеми с бавното обработване на документите.

Бившият заместник външен министър Милен Керемедчиев каца на летище София в четвъртък с полет от Мумбай през Доха.

От 16 март спират всички шофьорски изпити (ВИДЕО)

 „Около стотина души бяхме изведени в едно помещение. Там медицински работник раздаде на всеки един от нас декларация на български и на английски език , в която трябваше да опишем на кой адрес ще бъдем отседнали и на кой телефон можем да бъдем намерени при необходимост”, разказа Керемедчиев.

Според дипломата процедурата се превърнала в изпитание за всички. Пътниците били в едно помощение, където нямоло и условия за попълването на декларациите. А след това същата служителка трябвало да събере документите.

 „Тези декларации в други държави се предоставят още в самия самолет на пътниците, докато пътуват. Така се пести време”, каза Керемедчиев.

От летището заявиха пред NOVA, че организацията е отговорност на здравното министерство. А за улеснение, пътниците могат да попълват декларациите си онлайн на сайта на Столичната регионална здравна инспекция.

ДО 29 МАРТ: Само хранителни магазини, аптеки и дрогерии ще работят в цяла България

И днес на летището декларации попълваха само пристигащите от рисковите дестинации.

По границите напрежение имаше през целия ден заради опашките от тирове.

Колоната от товарни автомобили на „Капитан Андреево” през деня беше 25 км. От митницата обясняват, че работят на пълни обороти. От турска страна от днес също има термокамери.  Междувременно хотелиерите в Одрин съобщиха, че отменят резервациите на всички българи. Спрян е и бързият влак София-Истанбул.

Северна Македония също затегна сериозно контрола на границите. До този момент „Гюешево” бе единственият пункт, през който западната ни съседка приемаше пътници от рискови държави. Това предизвика тревога сред хората в кюстендилския регион. От петък вечерта обаче право на достъп до държавата нямат хора, които идват от Италия, Германия, Франция, Испания, Иран и Китай. Българите все още могат свободно да преминават през ГККП „Гюешево”.  

България в извънредно положение за 1 месец

„Хора, които идват от рискови държави, минават през нашата област. Даденият човек  ще спре на бензиностанция, ще спре на други места. Пунктът трябва да бъде затворен, докато македонците не решат да приемат и през трите пункта, за да няма концентрация на едно място”, обясни общинският съветник Огнян Атанасов.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов обаче е убеден, че голям наплив на рискови лица към пункта няма да има, защото хората със симптоми във вътрешността на страната вече би трябвало да са установени.

През целия ден трафикът на „Гюешево” беше спокоен. Средно на ден минават около 3200 лица. Според шофьорите границата не трябва да се затваря.

А на границата от днес вече има служител на Здравната инспекция. Медицинското лице ще следи за лица със симптоми на коронавирус.   

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Репортери: Ивелина Драгнева, Антон Чавдаров, Димитър Иванов