Отговорът на тези въпроси потърси Вероника Димитрова

Клиентите в аптеките купуват всякакви лекарства, включително и такива по лекарско предписание, в по-големи количества от обичайното. Това заяви в предаването „Здравей, България“ председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Той допълни, че обмисля да наложи ограничения в броя на закупуваните опаковки с медикаменти, за да има за повече хора. „Има достатъчно лекарства за хора с диабет и сърдечни заболявания. Това ограничение, което ще въведем, ще даде възможност на повече хора да си ги закупят“, успокои Костов.

Първа положителна проба за COVID-19 във Варна

По думите му към момента няма затруднения в доставката на лекарства, тъй като товарни автомобили се пропускат без ограничения по границите. Той допълни, че се наблюдават единични случаи на напуснали фармацевти, които не са успяли да издържат на напрежението.Николай Костов е категоричен, че спекулата в цените на медицинските изделия е явление, което се наблюдава в цял свят. „Маските идват на много високи цени, когато изобщо ги има. Защото вече дори и на високи цени не идват. Става дума за покачване на цените в международен план“, каза още председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Китай потвърди за 14 нови смъртни случая от коронавирус

А само в петък през 7 обекта на верига аптеки са минали 15 000 души. „Положението беше критично. Имаше прекалено много хора, които бяха притеснени“, обясни управителката на една от тях. Тя допълни, че в обекта й са започнали да ограничават броя на закупените от един човек медицински материали. В момента няма антибактериални гелове и маски.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП 

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО