Учените открили ясна връзка между консумацията на алкохол и дълголетието при мъжете и жените

Учени установиха връзка между консумацията на алкохол и дълголетието при мъжете и жените. Според проучването „Консумацията на алкохол в напреднала възраст и влиянието му върху дълголетието”, публикувано наскоро в списание „Age and Agеing”, умерената консумация на бира значително увеличава шансовете за дълголетие.

ЗА 100-ИЯ СИ РОЖДЕН ДЕН: Жена поиска да бъде арестувана, желанието й бе изпълнено

Изводите са направени на база анализ на данни, събрани от изследователи от Маастрихтския университет, ръководени от професор Пит Ван ден Бранд. Те изучавали хранителните навици на 5 500 възрастни холандци в продължение на 20 години.

Установено е, че най-голяма вероятност за достигане на 90-годишна възраст е наблюдавана при мъже и жени, които консумират 5 до 15 грама алкохол на ден или до 400 грама бира дневно. 

Предават на съд шофьорката, хваната да кара с над 3 промила алкохол

По-рано японски учени откриха, че умерената консумация на алкохол може да потиска загубата на мускулна маса при мъжете и жените в напреднала възраст, а американски изследователи доказаха, че спиртните напитки в разумни количества поддържат психичното здраве в пенсионна възраст.