Това потвърдиха от щаба

"67 са вече заразените у нас - с петима повече спрямо вчера вечерта". Това съобщи началникът на Централния оперативен щаб и шеф на ВМА ген.-майор Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг.

„Рано сутринта имахме среща с премиера и обсъдихме предприетите до момента мерки. Засега повечето хора ги спазват. Въпреки това, ситуацията от последните дни - с опашките пред магазините, ни принуждават да предложим на премиера да се вземат допълнителни рестриктивни мерки. А именно - повече от двама възрастни да не се събират на открити пространства", каза още той.

Ски учител от Троян заразен с коронавирус

Какво не трябва да докосваме и къде вирусът остава с часове?

По думите му при струпване на опашки пред хранителните магазини хората трябва да бъдат на поне два метра един от друг и при стриктно спазване на мерките вътре в самите магазини.

„Това не се отнася за промишлените предприятия – там има специални мерки. Например, ВМА работи на дву- и три-екипен принцип – има екипи на разположение, но те са на повикване и, където е възможно - на дистанционна работа. За период от една седмица се сменят екипите, като при проява на зараза целият екип се поставя под карантина“, допълни ген. Мутафчийски.

Централният оперативен щаб обмисля и мерки за фирмите за кетъринг, които приготвят и доставят прясна храна, както и нови мерки при доставките на храни и продукти с тирове от други страни. Предложението на щаба е пристигащите български шофьори на тирове, които разтоварят стоката си у нас и нямат последващи курсове, да бъдат поставени под карантина.

Следващият обмислян вариант е шофьор на тир, който пристига, разтоварва и поема следващ курс, да се подлага на пълна социална изолация. След това, ако е напълно здрав, ще може да поеме следващ курс. При третия вариант, ако шофьорът е чужденец, да има право да напусне страната най-късно до 12 часа.

„Темата на NOVA”: Пътят на коронавируса по света

Мерките, които правителството наложи с обявеното извънредно положение в страната, влизат и в парламента. Правната комисия ще ги гласува, след като ГЕРБ ги разписа в цял законопроект. С този проектозакон се забраняват посещенията на увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо хранене, кафенета и сладкарници. Моловете затварят, а в тях остават отворени само хранителните магазини, аптеките, банките и застрахователните офиси. Сред ограниченията обаче са заложени и социалните и икономически мерки, които властта предложи в подкрепа на хората и бизнеса. Очаква се още в сряда законопроектът да влезе за гласуване от депутатите в пленарната зала.

Целия брифинг гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП