Това заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

„Китай ще изпрати повече от 2 милиона защитни маски на Европейския съюз, след като Европа стана епицентър на пандемията от коронавируса“. Това заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Франс прес и БТА.

Китайският премиер Ли Къцян е казал на Фон дер Лайен в телефонен разговор, за изпращането на медицинските материали, обяви тя в Twitter.

„Обединихме се около разбирането, че борбата срещу коронавируса е глобална, че трябва да си помагаме в подобни трудни моменти. Китай не е забравил помощта, която му оказа ЕК през януари, когато бе център на епидемията", каза Фон дер Лайен. „Тогава ЕС изпрати 50 тона медицински материали на Китай“, припомни тя.

Китай ще ни изпраща маски и защитни средства, ако е необходимо

Доставката на медицински материали се очаква скоро и включва 2 милиона хирургически маски, 200 000 маски тип N-95 (също защитни) и 50 000 теста за откриване на коронавируса. „Подобряваме производството си, пренастройваме производствените линии, но това изисква няколко седмици. Междувременно сме признателни за помощта, получена от Китай", каза председателят на ЕК.

Китайската компанията за електронна търговия Alibaba изпрати предпазни маски на Франция и Италия, за да им помогне да се преборят с разпространението на коронавируса.

Появил се в Китай през декември, COVID-19 вече отне живота на 8 000 души по целия свят, като за първи път днес броят на починалите от заразата в Европа надхвърли тези в Азия.
С регистрирани 684 нови смъртни случая за последното денонощие и общо 78 766 заразени, Европа се превърна в континента, където пандемията се разпространява най-бързо, отбелязва АФП.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП