В страната случаите на COVID-19 вече са 94

Трета жертва с коронавирус у нас. Починала е 80-годишната пациентка, която беше настанена в „Пирогов” с коронавирус и инсулт. За смъртния случай съобщи ген.-майор Венцислав Мутафчийски на брифинг на Националния оперативен щаб.

Стана ясно, че в страната има две нови положителни проби за COVID-19. Така общият брой на заразените достигна 94. Единият от новите случаи е на 39-годишна жена от Бургас, която е била готвач в заведение в Банско. Прибрала се е преди седмица и е била в контакт с 25 души. Вече има и пациент с COVID-19 в Благоевград.

Двама граждани на Северна Македония също са дали положителни проби след почивка в Банско. 

Пациент със съмнение за COVID-19 е избягал от столична болница?

Мутафчийски поясни, че голяма част от 94-те лица с положителни проби не са хоспитализирани. Повечето от настанените в столичните болнични заведения са с двустранни бронхопневмонии, но все още без признаци на дихателна недостатъчност. 

Млад лекар е заразен с коронавирус във Велико Търново, но той няма общо с лежащия в болницата пациент. Той се е завърнал в родния си град от София и след няколко дни усетил първите симптоми на неразположение. Сам е потърсил помощ в местната болница. Състоянието му е стабилно.

Най-много пациенти със симптоми на COVID-19 лежат във ВМА в столицата. Техният брой е 11. 

Стана ясно, че не всички британски туристи, почивали в Банско, са напуснали България. Някои от тях още са на летище София. Очаква се скоро те да отлетят към родината си, като с това са ангажирани Британското посолство, МВнР, авиопревозвачите и МВР.

Обстановката по света остава динамична. „Има доста голям ръст на заболелите и на смъртните случаи. Новите са 15 000, а болните от коронавирус са вече 220 000”, обобщи Мутафчийски.

Той коментира и информацията от снощи, че пациент със съмнение за COVID-19, е избягал от столична болница. „Лице, което се е явило за преглед, е намерено в безпомощно състояние с алкохолно опиянение. Закарано е в „Пирогов“. При прегледа в болницата е взета проба. Още преди да изчака резултата, пациентът е избягал. Не е бил настаняван в „Пирогов“. Извършени са издирвателни действия. Намерен на Централна гара и е върнат в болницата. Днес се очаква да стане ясно какъв е резултатът му. Тестван е с бърз тест, който е показал положителен резултат“, каза той. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП