До момента няма данни за жертви

Две силни земетресения станаха в близост до хърватската столица Загреб. По данни на Европейския сеизмологичен център по-силният трус е бил с магнитуд 5,3 по Рихтер в 6:24 часа сутринта местно време. Епицентърът е на седем километра от Загреб, на дълбочина 10 километра.

15-годишното дете, което бе обявено за починало, е реанимирано, но остава в критично състояние, съобщиха от "Спешна помощ" в Загреб. Оттам уточниха, че още една възрастна жена е в тежко състояние.

"Има пропукани стени по жилищата и сградите във Върбик и Драшковичевой. На места има пропаднали покриви. На места има заклещени хора", съобщават от противопожарната служба в хърватската столица.

Тази сутрин започна извънредно заседание на държавното ръководство. В срещата участват президентът Зоран Миланович, председателят на парламента Гордан Яндрокович, премиерът Андрей Пленкович, вицепремиерът Дамир Кърстевич и кметът на Загреб Милан Бандич.

Сериозни щети има върху сградата на "Петрова болница", както и в очната клиника. Има и ранени.

Вътрешният министър Божинович призова хората, които са излезли пред сградите, да бъдат на разстояние от тях, за да не пострадат.

Най-голямата катедрала в Загреб е със сериозни щети, множество комини са рухнали върху тротоарите, по улиците има множество отломки от сгради - тухли и керемиди, а прозорците на много сгради са разрушени.

Множество сгради са напукани. На много места в Загреб се чуваха сирени.

Няма данни за пострадали български граждани при земетресението в Хърватия, съобщиха от българското външно министерство.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Загреб на следните телефони: +385 1 46 46 609; +385 1 46 46 631; 385 1 46 46 640; дежурен телефон в извънработно време: +385 984 69 808