Вицепремиерът отрече слуховете, че скоростта на интернета ще бъде намалена

Вицепремиерът Томислав Дончев определи като "глупости" появилите се слухове, че ще бъде ограничена скоростта на интернета у нас заради извънредното положение и необходимостта от огромни мощности за комуникация на Националния щаб и властите. На брифинг в МС Дончев заяви, че правителството не контролира мрежата и няма инструменти за подобна дейност.

Борисов за президента: Какво налагаше да ме нападне в гръб? (ВИДЕО)

"Единственото, което са заявили доставчиците на видеосъдържание, е, че ограничават качеството, защото трафикът се е повишил. Просто сега хората си стоят вкъщи и гледат клипове и филми", каза още вицепремиерът.

Правосъдният министър Данаил Кирилов пък коментира темата за дерогацията. От сумите му стана ясно, че вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще решава как да поиска временна дерогация на Европейската конвенция за защита правата на човека. Това означава, че някои права ще бъдат ограничавани. Например, правото на придвижване - да не можем да ходим, където си поискаме, правото на сдружаване – да не се правят събрания. Тази мярка е свързана с извънредното положение, обясниха от правосъдното министерство.

Важни телефони за връзка и сигнали за коронавируса

 

„Вчера преслужбата на Министреството на правосъдието даде подробно съобщение по темата. Уточнявам, че това е процедура, която започва по инициатива от министъра на правосъдието пред министъра на вътрешните работи. И, да, аз съм подписал такова писмо. Оттук нататък г-жа Захариева ще прецени как да извърши нотификацията на генералния секретар на Съвета на Европа. Ако някой е останал с убеждение, че с такава нотификацията прегражда изцяло правото на жалба, това не е така. По отношение на България, твърдя, че тази нотификация ще подобри положението ни като страна в делата пред Европейския съд по правата на човека“. коментира Кирилов.

Още по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП