Данните са на Министерството на труда и социалната политика

Близо 7 000 души са регистрирани в бюрата по труда само за миналата седмица. Данните са на Министерството на труда и социалната политика. Малко над 3 200 безработни са започнали работа по време на извънредното положение.

ИСКАНИЯТА НА БИЗНЕСА: Как да се облекчат най-тежко засегнатите отрасли?

Мерките срещу разпространението на китайския вирус удрят и едно от кафе-книжарниците, в които се провеждат и културни събития. Сега то е отворено, но със свито сърце и без да приема клиенти, разказва Деси Алексиева.

„Нашите приходи в един момент се занулиха. Застава на дневен ред въпросът за оцеляването, защото ние разчитаме на нашите дневни обороти. Едно от малкото хубави неща, които ми се случи е, че една жена си купи 40 книжки, единствено и само, за да ни подкрепи“, казва тя. 

Сега разчитали на онлайн продажби, а работещите 7 души се наложило да излязат в неплатен отпуск. „Поради кредитите, поради наемите, осигуровките, буквално един малък бизнес би могъл да се срине в рамките на месец“, смята Алексиева.

Онлайн търговията, технологиите и частните услуги ли ще са печелившите от коронавируса?

Според социалното министерство все още няма голям ръст на регистрираната безработица, въпреки че само за ден през миналата седмица имало около 1 300 души, регистрирани в бюрата по труда. „Около половината от тях  са заявили, че са пряко освободени във връзка с коронавируса. Министерството подготвя постонавлението за изпълнение на мярката, която ще бъде по възможност за покриване на 60% от възнагражденията, на предприятия, които е по-добре да задържат персонала си. Периодът е до 3 месеца“, заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Фалити на бизнеси неминуемо ще има според синдикатите. „Опасяваме се, че обхватът на браншовете, които ще могат да използват тези 60%, е твърде ограничен. Тези средства може да не достигнат до работниците“, смята Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.

АИКБ предлага сформирането на Икономически антикризисен щаб

От икономическа гледна точка все още не можело да се каже колко големи ще бъдат загубите, защото не е ясно колко ще се продължи пандемията. „Трябваше да видим повече данъчни облекчения, някои държави обявиха данъчна ваканция. Държавата по-скоро се фокусира върху директната ликвидна подкрепа“, посочва икономистът Георги Вулджев.

От социалното министверсво обмисляли как в първите месеци след спиране на извънредното положение да се подпомогнат микропредприятията, пряко засегнати от мерките.

Според Деси Алексиева е важно помощта на държавата да стигне до малкия бизнес преди да е твърде късно. „Книгата ще оцелее, независимо от всичко“, категорична е тя.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП