Близо 70 000 са заразените

Жертвите на коронавируса в Съединените щати надхвърлиха 1 000. Само за едно денонощие заразените са се увеличили с над 10 000 и вече са повече от 69 000. Така страната става третата най-засегната от пандемията след Китай и Италия.

СЗО: Степента на вирулентност на COVID-19 не отслабва с разпространението му по света

Тенденцията започва да тревожи все повече хора отвъд океана. Здравни експерти прогнозират, че пикът тепърва предстои, без обаче да се ангажират с някаква прогноза.

„Трябва да разберете, че не вие определяте графика. Вирусът е този, който определя графика. Много е вероятно той да се завърти и да се превърне в сезонно заболяване”, каза шефът на Националния институт за инфекциозни заболявания Антъни Фочи.

Щатът Ню Йорк продължава да е епицентър на заболяванията в страната. Заразените се удвояват на всеки три дни. Болницата Белвю е изградила и полева морга с палатки и хладилни камиони в очакване на бум на смъртните случаи. Заразените обаче се увеличават не само в Ню Йорк.

„Огромното мнозинство хора в нашия щат, които са с положителна проба са в 40-те години. Има и деца на 10 месеца, които са с вируса”, посочи губернаторът на Мериленд Гари Логан.

Мелания Тръмп е тествана за коронавирус

В същото време президентът Тръмп настоява, че няма нужда от масово тестване на населението за коронавирус.

„Ако погледнете всичките щати, много от тях нямат проблеми с вируса. Вярно е, че имаме и големи проблеми, но те са ограничени в някои райони, с голяма гъстота на населението. Защо тогава да изследваме цялата нация? 350 милиона души? И пак искам да го повтаря изследвали сме много повече хора от всяка друга страна”, обясни Тръмп.

На фона на разрастващата се епидемия, американският Сенат прояви завидно единство. Сенаторите гласуваха да се налеят 2,2 трилиона долара в икономиката. Това е най-мащабната подобна мярка в историята на Съединените щати. В петък текстът трябва да бъде гласуван и в Камарата на представителите.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП