Тя е дъщеря на седмата жертва

Осма жертва на коронавируса у нас. Рано сутринта почина 51-годишна жена, настанена в болницата в Благоевград. Така само там има трима загинали от коронавируса. Тя е имала съпътстващи заболявания и това е допринесло за влошаване на състоянието й и фаталния изход. Жената беше приета заедно с нейната майка на 74 години, която почина снощи. А резултатът от втората проба на 55-годишния мъж, който почина вчера, е отрицателна за коронавирус.

От Националния щаб очакват случаите от последното денонощие да се увеличат, защото се очакват резултатите от пробите в нощните лаборатории. След вчерашния ден Благоевград се очертава като една от най-засегнатите области от коронавирус инфекцията. „Това излиза в сводката.  Много болни, които са слава Богу, вече под контрол. щото когато си болен, ако си малко болен, трябва да си вкъщи и ако си доказано болен, трябва да знаеш, че около 4 седмици ще бъдеш вкъщи, дай Боже да ти мине в края на втората седмица”, каза проф. Тодор Кантарджиев.

Той заяви, че от потвърдителната проба зависи отговорът на въпроса дали 55-годишният мъж, който издъхна вчера в благоевградската болница е  починал от коронавирус. „Ако потвърдителната проба е отрицателна, значи не е заразен с коронавирус“, категоричен бе директорът на Националния център по заразни болести.

Седма жертва с COVID-19 у нас

Петимата нови пациенти с коронавирус в Благоевградската болница са в стабилно състояние. Те са на средна възраст. „Всички близки и контактни са поставени под карантина, взети са и проби, чакаме резултатите от националната референтна лаборатория. Надявам се днес или утре да излязат. Постоянно, всеки ден се носят проби, взимат се проби, излизат резултатите, поставят се под карантина и трябва да я спазват стриктно“, коментира д-р Калоян Калоянов, директор на РЗИ - Благоевград.

„Трябва да изпълняват всички заповеди на кмета на общината, за да се пазят сами, ако те не си помогнат, ние като институция много трудно ще помогнем да се опазим“, каза Румен Томов, кмет на Благоевград.

 

 

Той изрази възмущението си от факта, че не получава достатъчно информация за ситуацията в града от местната здравна служба. „Вчера звъня на ръководителя на РЗИ да ми даде информация, защото цялата информация е при тях, той ми казва аз нямам право да ви давам такава информация на вас, като кмет на община Благоевград. Аз отговарям за 120 хиляди души в община Благоевград, ако аз нямам тази информация, за какво става въпрос“, коментира Томов.

„Кметът прави два пъти в седмицата общински щаб, на който присъстваме и ние, така че той е запознат“, отговори д-р Калоян Калоянов.

В центъра на Благоевград работи кризисен щаб, откъдето всички нуждаещи се могат да получават предпазни маски. Призивът към гражданите е да спазват стриктно мерките. Вече е сила и заповедта на градоначалника в магазините да се пазарува само с предпазни маски. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП