Зимното и лятно часово време си имат положителни и отрицателни страни

В 3 часа тази нощ преместихме стрелките на часовниците с час напред, за да посрещнем лятното часово време. Освен че може да причини стрес, местенето на часовниките стрелки може да стане причина и за по-сериозни проблеми, твърдят експерти.

“Това води до стрес и повишаване на рискови моменти като инфаркти и инсулти", категоричен е председателят на ФСЗ - КНСБ д-р Иван Кокалов.

“Имаме едни хора в недобра кондиция, в недобро здравословно състояние, ние не можем да очакваме от тях да бъдат достатъчно адекватни на работното си място.”, смята и Анета Алашка от Българската стопанска камара.

Всяка страна-членка на ЕС ще избере към кое време да се придържа - зимното или лятното. Всеки вариант си има положителни и отрицателни страни.

Зимно или лятно време - какво предпочитат българите?

Други сектори предпочитат обаче лятното часово време. Според експертите мерките нямат особен ефект. Докато Европа вземе решение, смяната между зимното и лятно време продължава поне до 2021 г.

"Плюсовете са, че се връщаме към нормалното. А плюсовете от това, че виждате ли икономисваме електроенергия във връзка - просто не го лови кантара", казва д-р Кокалов.

Други сектори, обаче, предпочитат лятното време.

“Предпочитам лятното часово време, защото през зимния период ставането е прекалено трудно, аз съм с малко дете. Имам нужда сутрин да е светло.”, споделя Мариела Димитрова, която работи като продуктов мениджър.

Според експертите мярката няма особен ефект. “Към днешна дата, тя е неадекватна за съвременния ни начин на живот и отдавна е загубила икономическия си ефект, ако изобщо някога е имала такъв.”, смята Анета Алашка от Стопанската камара.

А докато Европа вземе решение, смяната между зимното и лятното време продължава - поне до 2021-ва година.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП