Светият синод призова вярващите да останат по домовете си

Службите за Великден ще се проведат на открито, като за реда и сигурността ще следят органите на реда. Запазва се обаче и служението вътре в  църквите. Това обяви Светият синод след среща с правителството и Националния оперативен щаб.

Срещата се проведе по инициатива на вицепремиера Томислав Дончев.

Свещениците ще са с маски, миряните - също. А иконите, които вярващите целуват, ще бъдат дезинфекцирани. Тези правила приеха висшите духовници, преди да се срещнат с властта.

„Огромна признателност за разбирането, проявено от страна на патриарха и Светия Синод, мисля, че това, което може да бъде направено, ще бъде направено”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

В храмовете няма да се позволява струпване на хора, като за това ще следят свещениците. Службите обаче остават на закрито. При Великденската също няма да има промяна. След раздаването на благодатния огън, служението ще продължи в храмовете. За организация на големия празник ще следят органите на реда. Струпване на много хора няма да бъде позволено, за това Църквата и властта призоваха - да останем вкъщи и на Великден.

„Големите служби, на които много българи искат да отидат, ще бъдат излъчени по телевизията и онлайн”, обясни проф. Венцислав Мутафчийски,  началник на Оперативния щаб за борба с коронавируса.

Причастието ще бъде давано отново с една лъжичка, но на ограничен брой хора.

„От Светото причастие, никой не може да се зарази, може да се зарази, човек от човека. Затова трябва да се спазват всички изисквания в храма и там да се спазва дистанция”, завяи митрополит Киприан, говорител на Свети Синод на БПЦ.

По информация на NOVA патриарх Неофит е ограничил  контактите си заради заразата, но ще отслужи великденската литургия пред храм-паметника „Св. Ал. Невски”. 

Патрирах Неофит: Ще се стараем да удовлетворим всички страни

Заради срещата с властта митрополитите се събраха на извънредно заседание тази сутрин. До преди това те нямаха единно становище за това как да се провеждат богослуженията във връзка със заразата COVID-19. В отговор на въпрос на NOVA за това къде и как ще празнуваме Великден Негово светейшество заяви, че църквата ще се старае да удовлетвори всички страни. А той ще се моли за България.

След срещата от Светия синод призоваха вярващите да останат по домовете си. И пуснаха заповед за това в храмовете да се използват дезинфектанти и да се поддържа лична хигиена, подовете да се почистват периодично със съответните препарати, иконите да се забърсват, килими, пътеки и др. да бъдат отстранени от интериора на храмовете за по-лесна дезинфекция, местата за сядане да се дезинфекцират на няколко часа. Да се поставят напоени с дезинфектат стелки на входовете на храмовете, които да се поддържат влажни през цялото работно време. Свещениците, които имат и най-малки признаци на здравословно неразположение да се въздържат от богослужения.

Кръщенета и венчавки да се извършват с ограничен брой хора, при пълно спазване на изискванията. Опело на покойник да се извършва на открито, на гроба на покойника, при присъствието само на най-близките.

Информация: Благой Цицелков

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП