„Това ще бъде изключително лоша година, но светът не свършва“, каза финансистът

„Ако се абстрахираме от кризата, банките са толкова добре, колкото и клиентите. Тоест, когато има затруднени клиенти, и банките се затрудняват. Банките ще направят необходимото, за да помогнат, но не могат да компенсират на 100%. На банковите институции са им дадени инструменти, за да могат да проявят гъвкавост, подкрепа и солидарност“. Това заяви в ефира на "Здравей, България" банкерът Левон Хампарцумян.

Борисов: Хазната е пълна, президентът не разбира от държавни финанси

Той допълни, че банките подпомагат бизнесите да преодолеят негативните последствия от пандемията. „Не бива да се притесняваме толкова за стабилността. Те са добре капитализирани“, поясни Хампарцумян. 

„Ако вие сте добър клиент и някоя банка не ви е оценила, то друга ще ви привлече като такъв. По време на предишната криза се получи доста голяма промяна в пазарните дялове на различните банки, в зависимост от способността и желанието да подкрепят клиенти по време на трудни моменти“, каза още финансистът. 

ЕКСКЛУЗИВНО: Шефът на БНБ: Работи се по мерки за отлагане на плащането по кредитите

По думите му вероятно еврото ще става по-скъпо. „Когато то поевтинява спрямо долара, експортните възможности в Европа нарастват. Как ще се възстановим от пандемията, никой не знае. Когато премине кризата, ще може да се направи оценка на икономиката. Тогава ще се вземат мерки за нейното възстановяване", заяви още Хампарцумян.

„Това ще бъде изключително лоша година, но светът не свършва“, заключи той. 

Целия разговор гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си