Учените се надяват да започнат изпитания с хора до няколко месеца

Първоначалните изпитания с мишки на потенциална ваксина срещу COVID -19 показаха, че тя предизвиква имунна реакция на нива, които могат да предотвратят заразяване. Това смятат американски учени, цитирани от „Ройтерс” и БТА.

Специалисти от училището по медицина на университета в Питсбърг са ускорили процеса по работа върху ваксината благодарение на опита си с други коронавируси, като причиняващите ТОРС (Тежък остър респираторен синдром) и БИРС (Близкоизточен респираторен синдром). Затова те са знаели точно как да се борят с новия вирус.

САМО ПО NOVA: Изследователи разкриха помага ли БЦЖ ваксината срещу COVID-19

Прототипната ваксина, наречена PittCoVacc, е генерирала "прилив на антитела" срещу новия коронавирус за две седмици.

Животните обаче още не са проследени достатъчно дълго и е рано да се каже колко продължава имунната реакция. От сравнението с експерименталната ваксина срещу БИРС може да се очакват достатъчни нива антитела за една година.

Резултатите от изпитанията са публикувани в сп. EBioMedicine. Учените се надяват да започнат изпитания с хора до няколко месеца.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си