Отговор на този въпрос дава бившият социален министър Иван Нейков в "Здравей, България"

Хората, на които срокът за получаване на обезщетение изтича по време на извънредното положение, ще трябва да започнат отново работа, за да се възползват от възможността за нови такива. Това обясни в „Здравей, България“ бившият социален министър Иван Нейков. Той отговаряше на въпроси на зрители на NOVA.

Опашки се извиха пред бюрата по труда

„Ние имахме близо 180 000 безработни преди това нарастване на броя им. Никак не са малко хората в това положение“, коментира Нейков.

По думите му всеки може да се регистрира в Бюрото по труда, но не всеки има право на обезщетение. „Хората имат право да искат услугата от Бюрото по труда „Търсене на работа“. Дори и тези, които нямат право на обезщетение могат да търсят системата. Имат възможност да си намерят друга такава“, обясни бившият социален министър.

Ще бъдат ли спасени работните места и доходите на българите?

Около 200 000 е броят на българите, които са се върнали от чужбина, каза още Нейков. „Те не са се осигурявали в нашата осигурителна система и от тази гледна точка нямат право на обезщетения. Но имат право на другите услуги. Те могат да проверят дали в страната, в която са били, имат такива права“, обясни той.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП