Лобистите да кажат защо вкараха на тъмно, като панацея, пробитата система за разпределение на делата, каза главният прокурор

Главният прокурор Иван Гешев обеща всички доказателства по досъдебното производство, което води СГП за пробива в системата за случайно разпределение на делата, да бъдат публично оповестени пред българските граждани, защото хиляди от тях са потърпевши от пробива, докато тя е действала.

Гешев призова лобистите на пробитата система за случайното разпределение на делата да отговорят на въпросите защо е била вкарана на тъмно като решение на всичките проблеми в съдебната власт и как така една търговска фирма я е обслужвала даром, без нито един лев, в продължение на пет години, предаде Дарик нюз. Той назова и конкретните отговорни лица за въвеждането й - бившият правосъден министър Христо Иванов, шефът на ВКС Лозан Панов, Калин Калпакчиев и гравитиращите около тях.

Иван Гешев коментира има ли манипулация при разпределението на дела

"Фактът е, че тази система е пробита. Това за мен е сериозен срив в доверието в съдебната власт, защото признакът е доверието на гражданите в нея. И за мен е необяснимо на какво се дължи тази огромна съпротива, която г-н Лозан Панов и няколко дами, които гравитират около него, оказват и се опитват да предотвратят този ай ти одит. Нямам обяснение за себе си", коментира Гешев в интервю за "Неделя 150" по БНР.

"Нямам никакви притеснения да го попитам всичко", каза той по адрес на шефа на ВКС. "Това ще бъде обсъдено на пленума на ВСС в четвъртък, надявам се да бъде излъчен на живо", добави Гешев. "Аз не се притеснявам от нищо да попитам Лозан Панов на какво се дължи това - на тъмно представена като панацея системата за случайното разпределяне, която ще затвори всички дупки, което изтъкваше Христо Иванов. И в един момент се оказва, че тази внедрена от тях система без обществена поръчка е може би по-лоша от предишната. Защо има тоя отпор да се провери нейната сигурност? Защо една фирма я провежда пет години без пари?", попита Гешев и отбеляза, че това е прецедент - една търговска фирма да работи без пари. "Дошло е времето най-после този проблем да се реши по категоричен начин. Как да имаме доверие в съдебната власт, когато има съмнение, че всеки един казус може да бъде решен по несправедлив начин?", посочи главният прокурор и заяви, че ще сезира Европейската комисия, защото става въпрос за 5-годишен период, през който съдебната система е била на мониторинг.

Главният прокурор Гешев се обяви категорично за въвеждането на нова система за случайно разпределение на делата след шест-седем месеца, но последната дума за това ще има Висшият съдебен съвет.

"Решението ще бъде взето от ВСС. Моето лично мнение е, че тябва да се вземе бързо решение в следващите 6 месеца. Ще има чисто нова система, която би трябвало да реши тези проблеми, само че има 6-7 месеца дотогава и ние трябва да гарантираме, че ще има прозрачност на делата", коментира главният прокурор. Иван Гешев коментира и действията на прокуратурата в условията на извънредно положение. Той заяви, че проверките за спекулата по отношение на стоки от първа необходимост продължават. И съобщи, че има данни за целенасочено задържане на 4 тона спирт, който е в основата на производството на дезинфектанти, а това води до скок на цените. На Агенция "Митници" и МВР е възложено да проверят данъчните складове за спирт. Гешев подкрепи идеята магистратите да си замразят заплатите, за да бъдат солидарни с хората в сегашната криза и призна, че преди две седмици си е правил проба за коронавирус, която е отрицателна.