Шефът на банковата асоциация

Вноски по всякакви кредити ще се отсрочват при условие, че длъжниците са обслужвали редовно заемите си до 1 март, без забава, по-голяма от 30 дни. Това каза в "Неделя 150" по БНР председателят на Асоциацията на банките у нас Петър Андронов.

В понеделник се очаква и последната дума на БНБ, която трябва да одобри проекта за правила, които ще прилагат търговските банки. С уговорката, че все пак Централната банка трябва да одобри предложенията на търговските банки във връзка с препоръката на Европейския банков орган за налагане на мораториуми, Андронов коментира, че отсрочките ще се отнасят за всички видове кредити - и за потребителски, и за ипотечни. "За всички кредити ще се отнася. Кризата влияе негативно почти на всички в икономиката, така че не сме предварително ограничили субектите", коментира банкерът., цитиран от Дарик нюз.

БНБ иска от банките единен проект за частен мораториум върху плащанията по кредити

По думите му, доказването на обстоятелствата около затрудненията, вследствие на ограничителните мерки, ще става по различни начини. "Това е една подадена ръка за няколко месеца, след което се надяваме гражданите и фирмите да си стъпят на краката и да продължат напред", добави Андронов. "Това, което сме разработили за отсрочване на задължения по кредити за фирми и граждани, ще даде възможност да достигнат до нов погасителен план, според който през определен период от време ще имат възможност да не погасяват или само главница, или и главница, и лихва, и целият срок на техния кредит ще се отложи с периода на отсрочването", поясни финансистът.

"Срокът на действие на тази процедура е до самия край на месец юни, тоест, не е необходимо сега всички да се втурнат, особено в този период. По-скоро нека да се консултират с банките и заедно да изберат графика и момента", предупреди банкерът.