Нека посрещнем заедно Христовото Възкресение!

Патриарх Неофит възвести Христовото Възкресение пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и отправи благослов: благодатта и мирът на Възкръсналия Иисус Христос да бъдат над всички нас - над целия български народ. Заради мерките срещу разпространението на коронавируса службата се проведе пред храма. На площада отпред се събраха десетки вярващи. Полицейското присъствие беше засилено.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Точно в полунощ Негово светейшество поздрави с "Христос воскресе" немногото вярващи, които бяха дошли на Светата литургия. Службата беше отслужена отвън заради мерките срещу разпространението на коронавируса. На литургията прозвучаха Евангелието и тропарът за Възкресение, и възгласите: "Христос воскресе - Воистину воскресе!", съпроводени от тържествения звън на камбаните на катедралата "Св. Александър Невски".

След това - отново пред храма "Св. Александър Невски", патриарх Неофит отправи своето Пасхално послание към българския народ.

"Днес, в деня на Възкресението, смъртта е обезсилена, тъй като се сблъсква с този, когото не може да победи и плени. Днес, заедно с целия свят, и ние преминаваме през тежкото изпитание на пандемията и скърбим заедно с всички за жертвите, които човечеството дава в борбата с невидимия противник", каза Негово светейшество. Той добави, че като вярващи, знаем, че в това изпитание, както и във всяко друго изпитание от нашия живот, не сме сами, защото и днес Бог е с нас.

Отправени бяха и специалните молитви за избавление и изцеление от всякакви болести, които по решение на Светия синод на БПЦ се прибавят към богослуженията и са свързани със сегашната пандемия от коронавируса.

В празничната нощ NOVA и nova.bg излъчиха на живо празничното Пасхално богослужение в храм-паметника "Свети Александър Невски", водено от патриарх Неофит.

В празничния ден в църковното песнопение се пее „едни други, всички да се прегърнем и да си простим заради Възкресението".

Широко разпространена традиция в целия християнски свят на Великден е да се боядисват яйца. Според преданието тази традиция идва от това, че след възкресението Христово, Мария Магдалина подарила на император Тиберий червено яйце с поздрава "Христос Воскресе". Червеното яйце в случая символизира зародиша на живота. Цветът символизира мъченичество – кръвта, която Христос е пролял заради нас. Червеното е цветът и на победата над злото.

Седмицата след великия ден се казва Светла седмица, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.

Между Великден и Петдесетница хората продължават да се поздравяват с поздрава "Христос Воскресе". 

Репортер: Благой Цицелков